protesti u Americi
Tanjug
protesti u Americi, Foto: Tanjug

Marš se održava pod nazivom „Marš miliona Učinimo Ameriku ponovo velikom“ (MillionMAGAMarch), što je bio slogan Trampove kampanje, a organizovan je u znak protesta zbog, kako smatraju, izborne prevare.

​Nekoliko sati pre početka skupa, objavljeni su video-snimci na kojima se vide kolone vozila sa američkim zastavama i transparentima „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ kako se kreću ka prestonici.

Tramp je u petak na Tviteru nagovestio da bi mogao da se pojavi u Vašingtonu.

​- Možda ću da svratim da se javim - napisao je Tramp, navodeći da mu „greje dušu to što ima veliku podršku, posebno na protestima koji se šire po celoj zemlji, uključujući i onaj u Vašingtonu“.

Podsetimo, na osnovu izbornih projekcija, američki mediji proglasili su demokratskog kandidata pobednikom izbora, održanih 3. novembra.

Tramp, međutim, nije priznao projekcije po kojima je Džo Bajden pobednik predsedničkih izbora i u više navrata je kritikovao glasanje putem pošte, navodeći da to otvara put mogućoj izbornoj prevari.

Izborni štab Donalda Trampa podneo je tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno.

PROČITAJTE JOŠ: