protest
PrintscreenYoutube
protest

PrintscreenYoutube

protest, Foto: PrintscreenYoutube

Građani su izašli na ulice tražeći ostavku premijera, prostestujući zbog načina na koji je vodio zemlju tokom pandemije koronavirusa, govoreći da ne treba da ostane na vlasti dok se protiv njega vodi suđenje zbog korupcije.

Iako je Netanijahu pokušao da umanji značaj ovih protesta, govoreći da su demonstranti "levičari" i "anahisti", oni ne jenjavaju - Izraelci se okupljaju dva puta sedmično tražeći njegovu ostavku.

Njegova stranka Likud izdala je saopštenje u kojem je optužila dve privatne televizijske stanice Izraela da daju "besplatan i beskrajan publicitet" demonstrantima i preuveličavaju važnost ovih skupova.

I, dok su demonstracije bile uglavnom mirne, ovih dana je bilo i znakova nasilja. Neki učesnici protesta sukobili su se s policijom, optužujući ih za prekomernu upotrebu sile, dok su manje grupe pristalica Netanijahua, desno orijentisane, napale demonstrante. Netanijahu je rekao da učesnici demontracija podstiču nasilje protiv njega.

Izraelska policija uhapsila je dvadesetak desničarskih aktivista, a policija se nalazi u stanju pripravnosti zbog mogućeg porasta nasilja na demonstracijama.

Mnogi veruju da je Izrael prerano ublažio mere i otvorio ekonomiju i da je zbog toga došlo do velikog porasta obolelih od koronavirusa. Zemlja se sada suočava sa rekordnim stopama povećanja broja obolelih, a nezaposlenost je porasla za vise od 20 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: