Nagorno-Karabah
EPA
Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Oglasio se i jermenski premijer Nikol Pašinjan, koji je rekao da je Jerevan na vreme doneo odluku da se zaustavi u sukobu, jer bi u suprotnom stanje Jermenije bilo mnogo gore.

- Ja sam odgovoran za tu situaciju. To je veliki neuspeh za nas, velika katastrofa, velika tuga za izgubljenim životima, ali verujem da Jermenija i Nagorno-Karabah moraju da žive, moraju da jačaju, moraju preispitati prethodnu percepciju raznih pitanja. Znam da druga rešenja ranije jednostavno nisu bila moguća. Da dokument nije sada potpisan, situacija bi bila još gora. Treba imati u vidu da smo pali, ali nismo skliznuli u propast. Na vreme smo doneli odluku da se zaustavimo, u suprotnom bi naše stanje bilo mnogo gore. Treba naučiti lekcije, to može pomoći budućem razvoju naše zemlje - rekao je Pašinjan za televiziju „Rusija 1“. 

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

PROČITAJTE JOŠ: