Majk Pompeo
Tanjug/AP
Majk Pompeo

Tanjug/AP

Majk Pompeo, Foto: Tanjug/AP

Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorio je on.

„SAD pozdravljaju povratak svih ranije ukinutih sankcija UN protiv Islamske Republike Iran, glavnog svetskog sponzora terorizma i antisemitizma“, navodi se u saopštenju Pompea.

Istovremeno, u saopštenju se ističe da su sankcije obnovljene u skladu s procedurama UN, premda druge članice Saveta bezbednosti i potpisnice Sporazuma sa Iranom (Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina, Evropska unija) ne dele taj stav.

„Sjedinjene Države očekuju da sve zemlje – članice UN u potpunosti poštuju obaveze po pitanju poštovanja tih mera. Pored embarga na oružje, sankcije obuhvataju i zabranu učešća Irana u obogaćivanju i preradi urana, zabranu razvoja balističkih raketa i transfer tehnologija povezanih s raketama i nuklearnom energijom“, poručuje Pompeo.

Ko će pobediti na izborima u Americi?

 

Prema njegovim rečima, Vašington će nastaviti s politikom maksimalnog pritiska na Iran sve dok ne bude postignut sporazum kojim će biti „ukroćene“ iranske pretnje širenjem nuklearnih i raketnih tehnologija i zaustavljene njihove akcije koje „seju haos, nasilje i krvoproliće“, kaže Pompeo.

Sankcije Iranu doprineće svetskom miru i bezbednosti, uveren je prvi čovek Stejt departmenta.

Kako je ocenio, Sporazum iz 2015. godine nije podstakao Iran da stane uz društvo nacija, umesto toga ajatolasi su iskoristili novo bogatstvo kako bi sejali smrt i uništenje od Jemena i Iraka, do Libana i Sirije.

Vašington tvrdi da je obaveštenje svetskoj organizaciji da je neophodno obnoviti sankcije UN protiv Irana dovoljno da bi se to automatski i desilo. Zemlje učesnice u Sporazumu sa Iranom smatraju, međutim, da to obaveštenje nema pravnu snagu i da sankcije neće obnoviti.

Stalni predstavnik Irana u UN Madžid Taht-Ravanči izrazio je nadu da će članice SB UN ignorisati izjave koje stižu iz Amerike.

Iran, SAD, Evropa

Ilustracija / Pixabay

Iran, SAD, Evropa, Foto: Ilustracija / Pixabay

On je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i predsedniku SB UN u kojem je još jednom obrazložio poziciju Irana – da pokušaj SAD smatraju pravno ništavnim jer SAD više nisu deo Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

Velika većina članica SB UN se izjasnila protiv ove namere Amerike, a predsednik tog tela takođe nije pokrenuo nikakvu proceduru u tom pravcu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je bezizgledno prebacivati čitav dijalog u okviru UN u vezi s regionalnim problemima u „antiiranskom smeru“.

Šta podrazumeva Rezolucija UN o Iranu

Rezolucija SB UN 2231, usvojena 2015. godine, sadrži mehanizam za automatsko obnavljanje sankcija protiv Teherana ako Iran ne poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma. Taj mehanizam važi deset godina. Prema Rezoluciji, ako u okviru tog perioda dođe do kršenja obaveza od strane Irana onda ta zemlja može da izbegne sankcije samo u slučaju usvajanja odgovarajuće rezolucije SB UN.

Ako se jedna od stalnih članica SB UN izjasni protiv takve odluke sankcije će biti obnovljene u roku od 30 dana od trenutka kada su UN obaveštene o tome.

Iran i međunarodna „šestorka“ su jula 2015. godine postigli istorijski Sporazum o regulisanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, a Iranu su ukinute sankcije UN, SAD i EU.

Sporazum u svom osnovnom vidu nije trajao ni tri godine: maja 2018. godine SAD su objavile da se povlače iz Sporazuma i da obnavljaju oštre sankcije protiv Teherana.

PROČITAJTE JOŠ: