Kim Džong-un
AP/Tanjug
Kim Džong-un, Foto: AP/Tanjug

Satelitski snimci Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) pokazuju da su i aktivnost i rast u porastu u postrojenju za koncentriranje uranijuma u ​​Pjongansu.

Slike ukazuju na "sposobnost Severne Koreje da raste svoj program nuklearnog oružja", tvrde analitičari.

Visok savetnik i predsedavajući Koreje u CSIS-u, Viktor Ča, objasnio je: „Postrojenje za koncentraciju u Pjonganskom uranijumu nalazi se oko 45 km od DMZ u Severnoj Koreji.

"Proizvodi uranijum koncentrat - sirovinu za gorivo nuklearnih reaktora Severne Koreje iz kojih oni prerađuju deljivi materijal - i plutonijum i uranijum na osnovu svojih programa nuklearnog oružja."

Dr Cha tvrdi: "Naši snimci pokazuju da je Pjongjanski pogon prilično aktivan, a čini se da raste i po njegovom kapacitetu.

"U glavnom pogonu, neke od najznačajnijih aktivnosti su podizanje i izgradnja novih objekata, propadanje i zamena krovova u celom objektu".

"Među najistaknutijim aktivnostima koje smo primetili su širenje kopova za jalovine. Ona je preostala nakon što ustvari izvučete rudu koja u sebi sadrži uranijum."

"Teško je odrediti, na osnovu aktivnosti u ovom objektu, koliko nuklearnog oružja ima Severna Koreja.

"Ono što znamo kada pogledamo ovo postrojenje jest da nam njegova aktivnost govori da se za te reaktore i dalje proizvodi nuklearno gorivo, što samo znači da oni imaju kapacitet da šire svoje nuklearne bombe, a ne da ih se odreknu."

Poverljivi UN-ov izveštaj sugerira da Severna Koreja već ima moć da gađa SAD nuklearnim oružjem.

PROČITAJTE JOŠ: