Severna Koreja, zatvor
Printscreen youtube
Severna Koreja, zatvor

Printscreen youtube

Severna Koreja, zatvor, Foto: Printscreen youtube

"Sistemsko mučenje, seksualno zlostavljanje i opasni zdravstveni uslovi su odlika severnokorejskog zatvorskog sistema", navodi se u saopštenju HRW na 88 stranica.

Dokument posebno upire prstom na naopak pravni sistem, u kojem se navodi da osumnjičeni "vrede manje nego životinje".

"Zatvori u Severnoj Koreji su nasilni, okrutni, degradirajući. Stanovnici te zemlje kažu da žive u konstantnom strahu da ne budu uhvaćeni u pravnu mašinu gde su sudski procesi uglavnom nebitni, krivica je izvesna, a jedini način da se oslobode optužbi je da plate mito ili da imaju vezu", rekao je Bred Adams, direktor azijskog odseka za HRW.

U izveštaju se dodaje da su sudovi izrazito politički nastrojeni, kao i službe za sprovođenje zakona.

"Drzava krši ljudska prava, sto je odavno dokumentovano, uključujuci i izveštaj Ujedinjenih nacija iz 2014, ali se malo znalo o zatvorima u Severnoj Koreji", dodaje se u tekstu CNN.

U izveštaju su obuhvaćeni bivši vladini zvaničnici i 22 nekadašnja zatvorenika.

Svi oni su uspeli da pobegnu iz Severne Koreje 2011. godine, kada je Kim Džong Un preuzeo vlast.

U svedočenju za HRW, bivši zatvorenik Lim Ok Kjung je rekla da je uhapšena 2014. zbog krijumčarenja robe iz Kine.

Njen suprug je bio činovnik srednje klase vodeće partije i uz pomoć veza, uspeo je da je oslobodi iz pritvora posle deset dana.

"Ipak, i za tih deset dana sam bila zlostavljana. Neki čuvari su me u prolazu šamarali ili su me šutirali čizmama. To je trajalo sigurno bar pet dana. Terali su me da stojim, nisu mi dali da spavam. Neke žene su i silovane u zatvoru", rekla je Kjung.

PROČITAJTE JOŠ: