Džo Bajden
Ilustracija
Džo Bajden

Ilustracija

Džo Bajden, Foto: Ilustracija

Predsedavajuća Saveta Federacije naglasila je da za poslednjih 30 godina Rusija nije napravila nijedan neprijateljski niti agresivan korak prema Sjedinjenim Američkim Državama.

„Na čemu se zasnivaju takve izjave? Samo na tome da je potreban neprijatelj? Za vojno-industrijski kompleks? Za povećanje naoružanja i budžeta? Potrebno je da se neko označi kao neprijatelj i oni to pokušavaju i da urade“, istakla je ona.

„Ali nije slučajno da postoji izraz da kralja čini svita. A svita Džoa Bajdena, njegov tim, najblaže rečeno, ne gaji simpatije prema Rusiji, pa samim tim odatle i dolaze tako neprijateljske, antiruske izjave“, zaključila je Matvijenkova.

Nastavićemo da šaljemo signale

Moskva će nastaviti da šalje signale i predloge Vašingtonu o širokom spektru pitanja, s obzirom da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju mnogo bilateralnih tema koje ih zanimaju, dodala je ona.

Prema njenim rečima, mnoge američke kompanije bi bile zainteresovane da rade na ruskom tržištu.

„To je i zajednički razvoj Arktika, borba protiv kovida, klimatska i ekološka pitanja i čitav niz drugih nepolitizovanih tema“, objasnila je Matvijenkova.

Nastavak dijaloga o strateškom naoružanju

Predsedavajuća Saveta Federacije smatra da postoji osnov da se očekuje nastavak dijaloga Rusije i SAD o strateškom naoružanju i svetskoj bezbednosti nakon što je produžen Sporazum o daljim merama za smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja.

„Zaista, veoma pozitivan korak nove administracije bila je odluka o produženju Sporazma o strateškom ofanzivnom naoružanju kojem smo težili. To je, naravno, ozbiljan faktor u rusko-američkim odnosima. On nesumnjivo uliva i neku nadu u nastavak dijaloga o strateškom naoružanju, o svetskoj stabilnosti i bezbednosti“, konstatovala je Matvijenkova.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi