Vakcina Fajzer
Tanjug/AP
Vakcina Fajzer

Tanjug/AP

Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

Prvobitno je svaka bočica vakcine koju su proizvele američka kompanija Fajzer i nemačka BioNTek dizajnirana da sadrži pet doza vakcine, ali pojedini farmaceuti ističu da se može izvući i šesta doza kada se koriste određeni špricevi, javlja CNN.

Kao rezultat toga, FDA je izdala odobrenje prema kojem se špricevi male zapremine mogu koristiti za izvlačenje šest doza iz jedne bočice Fajzerove vakcine. Ukoliko se koriste standardni špricevi i igle, onda se ne može izvući šesta doza.

Kompanija Mekeson koja se bavi nabavkom medicinskih potrepština već je počela da zdravstvenim ustanovama širom SAD isporučuje komplete s manjim špricevima i iglama koje omogućavaju vađenje šeste doze vakcine iz Fajzerove bočice.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla rekao je da ovo povećanje doza po bočici pruža dodatnih 20 odsto kapaciteta, što će doprineti povećanju broja vakcinacija u zemljama širom sveta, prenosi CNN.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

ime

24.01.2021 08:00

Ma fenomenalno, dajte onda jos manje spriceve i igle pa da se izvuce jos vise doza. Dodajte malo i vode i bice ih jos vise. Mozda nece morati nove doze ni da se prave. Amerika je zemlja cuda.