B-2 Spirit
Wiki/Staff Sgt. Bennie J. Davis
B-2 Spirit

Wiki/Staff Sgt. Bennie J. Davis

B-2 Spirit, Foto: Wiki/Staff Sgt. Bennie J. Davis

Vazduhoplovne snage SAD rasporedile su operativnu grupu bombardera B-2 Spirit na Lejs Fildu, na portugalskim Azorskim ostrvima kao deo šireg razmeštanja strateških bombardera na evropski kontinent, saopštila je Evropska komanda Sjedinjenih Država (EUCOM).

EUCOM nije odredio broj letelica uključenih u radnu grupu B-2, niti je izneo detalje o oblastima u kojima će delovati. Međutim, "zona odgovornosti" EUCOM-a uključuje Evropu, Tursku, Belorusiju, Ukrajinu, republike Kavkaza i Rusiju sve do Tihog okeana.

Ovi avionic se obično nalaze u vazduhoplovnoj bazi Vajteman u Misuriju. EUCOM nije precizirao koliko će trajati razmeštanje. Kazali su da su bombarderi primili gorivo u vazduhu na putu preko Atlantika.

Američka vojska

Tanjug/AP

Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Vazdušna baza jedna je od desetaka vazduhoplovnih baza kojima SAD imaju pristup u Evropi i koje su se široko koristile tokom hladnog rata, rata iz 1973., Zalivskog rata 1990-1991 i za podršku američkim operacijama u Iraku i Avganistan.

Razmeštaj je druga takva vrsta od avgusta 2019., kada su B-2 iz 509. krilnog korpusa stigli u RAF Feirford u Engleskoj na savezničku obuku u Evropi.

Nortrup Gruman B-2 Spirit je višestruki bombarder sposoban da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju. Razvijen tokom hladnog rata i uveden sredinom 1990-ih, karakteristike aviona uključuju nevidljivost koja otežava otkrivanje. Međutim, ruski odbrambeni sektor razvio je novu klasu bistatičnih „tripvajr“ radarskih sistema za koje se veruje da su sposobni da otkriju čak i najnevidljivije američke vojne avione.

Neprikrivena anti-ruska kampanja

SAD i njihovi saveznici započeli su vežbe „Defender Jurop 2020“ krajem prošlog meseca, a glavna komponenta ratnih igara očekuje se u aprilu i maju. Vežbe će uključivati raspoređivanje oko 37.000 vojnika, od kojih 20.000 iz SAD. Defender Jurop obuhvatiće vežbe u Poljskoj, Češkoj i baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Krajem februara, ruski načelnik Generalštaba general Valerij Gerasimov rekao je da Moskva nema iluzije o cilju ili obimu vežbi, dodajući da je nadogradnja vojne aktivnosti NATO na ruskim granicama pitanje „ozbiljne zabrinutosti“ za Moskvu. Prema Gerasimovu, vežbe će se izvoditi "na osnovu anti-ruskih scenarija koji uključuju ofanzivne operacije." Prošle nedelje je rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo NATO da razmisli o potencijalnim posledicama njihovih ratobornih akcija, uključujući povećane tenzije između Moskve, Vašingtona i njegovih evropskih saveznika.

Komentari (1)

nenad

11.03.2020 17:44

ko ce mi ojasni ako je "nevidljiv" ? za radar dali je nevidljiv i za elektomagnetni talas ?