Nafta
Shutterstock
Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Bum Bastu se pridružio profesor Ričard Vulf u razgovaru o naftnoj krizi koja je u toku. Objašnjava da su SAD, koje su želele „energetsku nezavisnost“, odlučile pre 10-20 godina da se upuste u posao dobijanja nafte it škriljaca samo zato što je to bilo isplativo.

"To je veoma skup proces... ali sve je bilo zasnovano na ideji da će cena nafte ostati vrlo visoka", kaže Vulf. "Saudijci i Rusi su oštećeni pojavom američke naftne industrije; oni su je mrzeli od od prvog dana jer je konkurent."

Pojam da se oni međusobno bore je iluzija, kaže Vulf. "I sada se Rusi zajedno sa Saudijcima bore protiv Sjedinjenih Država, jer spuštanjem cene nafte sve te naftne kompanije u SAD kreću da se urušavaju. Gotove su."

Dodaje da američke kompanije „ne mogu da otplaćuju svoje dugove i da to baca kreditno tržište i banke u potpuno novu krizu koju tek počinjemo da uočavamo i razumemo i koja preti celom sistemu.

"Imate koronavirus zajedno sa naftnom krizom i dobili ste dva udarca zbog kojih većina na Volstritu shvata da je Trampov opis američke ekonomije kao najveće na svetu bio samozavaravanje političara i da nema osnova ... "