Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Neki bi rekli da je pred prošle predsedničke izbore vođstvo imala i tadašnja kandidatkinja demokrata Hilari Klinton i da je na kraju ipak izgubila, ali je ove sedmice Bajdenova prednost u odnosu Trampa jasno premašila onu koju je u isto vreme pre četiri godine imala Klintonova, ističe CNN.

Po tadašnjim anketama, od prve polovine aprila 2016, kada je u proseku iznosila 10 procenata, prednost Klintonove opala je na samo jedan procenat u periodu između 16. i 23. maja 2016, navodi CNN.

Isto tako, kada je reč o pouzdanim pojedinačnim anketama, u istom periodu 2016. godine, Klintonova je za Trampom zaostajala tri procenta, dok, četiri godine kasnije, u anketi koju je organizovala ista medijska kuća, Bajden ima prednost od osam odsto.

Klintonova je u to vreme zaostajala za Trampom i prema rezultatima jedne veoma pouzdane telefonske ankete, dok, poređenja radi, Bajden nije bio u zaostatku ni prema jednoj takvoj anketi sprovedenoj ove godine.

Džo Bajden, Donald Tramp

Tanjug / AP

Džo Bajden, Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Štaviše, Bajden ima najstabilnije vođstvo koje je jedan izazivač u trci za predsedničko mesto zabeležio najmanje od 1944 - ono se od početka godine u proseku konstantno kreće oko šest odsto, a podršku od 48 odsto Klintonova nikada nije dostigla, već je u mnogo većoj meri zavisila od glasova birača koji su odluku o tome za koga će glasati doneli u poslednjem trenutku.

Zanimljivo je da, nasuprot tome, Tramp sada uživa gotovo isti procenat podrške kao i krajem maja 2016, odnosno tek oko 0,4 odsto manje nego u istom periodu pre četiri godine.

Osim toga, pre četiri godine, u nekim od anketa figurirao je i treći predsednički kandidat, a procenat neodlučnih birača bio je viši nego danas, i upravo oni su, kako navodi CNN, bili faktor koji je Trampu pomogao da se domogne izborne pobede.

Pitanje koje se očigledno nameće jeste može li Bajden da održi prednost, ali je jasno da njegova izborna kampanja, koju vodi iz televizijskog studija u podrumu svoje kuće, daje rezultate, zaključuje CNN.

Komentari (4)

Steva w

24.05.2020 19:19

BAJDEN NE MOZE BITI PREEDSEDNIK!!!

JA*

25.05.2020 09:16

@Steva w - Ne daj Boze da on pobedi ...ceo svet ce ponovo biti u haosu .Napisala bih jos sto sta o njemu , ali mi nece biti objavljeno !

milan lala

25.05.2020 13:08

Ankete su placeno istrazivanje i uvek je bitno ko je platio anketu. Bajden ni u ludilu nemoze pobediti Trumpa , Trump je stari novi predsednik SAD jer tako zeli narod .

brat

25.05.2020 16:08

Hilari je imala više glasova (čini mi se preko 2 miliona) od Trampa ali je zahvaljujući američkom sistemu glasanja (elektori) pobedio Tramp.