Amerika
Tanjug/AP
Amerika

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda (46), zbog čega je jedan policajac u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšen pod optužbom za ubistvo, bila je okidač za haos na ulicama američkih gradova.

Već šest dana zaredom širom Amerike bukte u velikoj meri nasilni protesti protiv rasizma i policijskog nasilja.

U Grand Rapidsu, u državi Mičigen, na protestima je bila i Sarajka Nijagara Dejvidson, koja je otkrila šta se sve dešava u njenom gradu i širom Amerike, te kakav bes vlada kod stanovništva.

"Protesti širom Amerike se organiziraju da bi se izrazalo nezadovljstvo o brutalnosti policije prema ljudima koji nisu pripadnici bele rase. Tako i u Grand Rapidsu organizacija Black Lives Matter organizovala je mirni marš od 45 minuta", kaže Davidson koja je na protestima u Grand Rapidsu bila s prijateljicom Amerikankom.

U isto vreme, drugi spontani protest se dešavao ispred policijske stanice u centru grada, priča nam ona.

"Na tom protestu su takođe prisustvovale osobe raznih rasa koji su nosili slične transparente i uzvikilvali slične slogove. Vrlo bitna razlika je da je ova grupa mnogo veća, bučnija i energičnija. Prema nekim procenama na proteste u Grand Rapidsu na ulice je izašlo nekoliko hiljada ljudi. Slično je i u drugim američkim gradovima", dodaje Dejvidson.

Policijski sat je na snazi u 25 gradova, uključujući metropole Los Angeles, Čikago i Filadelfju.

"Policijski čas u Grand Rapidsu nije uspostavljen i pretpostavlja se da će masa ljudi nastaviti proteste ispred stanice i narednih dana. Za sada nemiri su minimalni i sastoje se od grafita ispisanim na zgradi policijske stanice i nekoliko slomljenih izloga. U večernjim satima je zapaljeno i nekoliko policijskih automobila. Nastavak nasilja je sprečen. No, koliko sam čula u drugim američkim gradovima ponovo je došlo do sukoba demonstranata i policije. Upravo sam saznala da je jedna osoba smrtno stradala, a još dve su ranjene u sukobu s policijom u Indianapolisu", dodala je Davidson.

"Koliko sam saznala iz medija predsednik Tramp je optužio nasilničke grupe sa levog krila“ za vandalizam i blaćenje sećanja na Georgea Flojda. Tramp je dodao da ono što gledamo na američkim ulicama nema nikakve veze s pravdom ili mirom, te podvukao da će njegova vlada okončati ovo nasilje rulje, kako je rekao. U ovom trenutku, teško je prognozirati kada će se to dogoditi", kazala je Nijagara Davidson iz Mičigena.

Snimak koji su napravili prolaznici, izazvao je ogorčenje širom zemlje.

Policajac je, nakon početnog oklevanja, uhapšen uz optužbu za ubistvo, a trojica njegovih kolega, koji su stajali u blizini i samo su gledali kako se Flojd guši, su otpušteni s posla. Protiv njih za sada nije podignuta nikakva optužnica.