Bašar al Asad
Printscreen/Youtube
Bašar al Asad

Printscreen/Youtube

Bašar al Asad, Foto: Printscreen/Youtube

SAD su ponudile da sarađuju sa Rusijom kako bi pomogle "Asadovoj nestručnoj vojsci" u ratu protiv ISIS-a.

Američki specijalni izaslanik za Siriju, Džejms Džefri, izjavio je tokom nedelje da je Amerika ponudila saradnju sa Rusijom u borbi protiv Islamske države na istoku provincije Homs.

- Jedna od posledica jeste usredsređenost na Idlib od onoga što je ostalo od Asadove nesposobne vojske, to je da je ostalo malo snaga da se nose sa ISIS-om na jugozapadu u pustinji Badija - rekao je Džefri tokom video-konferencije Atlantskog saveta.

Bašar al Asad

Youtube/Printscreen

Bašar al Asad, Foto: Youtube/Printscreen

- Videli smo da se ISIS tu rađa, napadajući čak i gradove i bar na kratko zadržavajući teritoriju. To mora prestati. Ponudili smo da sarađujemo sa Rusima po ovom pitanju, ali sve dok je fokus na Idlibu to je još jedna posledica - nastavio je.

Džefri je upozorio da, iako je vladina ofanziva u Idlibu zaustavljena "za sada", mogućnost da bi se brzo mogla nastaviti "i dalje jeste opasnost".

ISIS

Shutterstock

ISIS, Foto: Shutterstock

- Idlib je u ovom trenutku postao jedini sukob u Siriji. Ovo je pitanje pred nama: da li će sirijska vlada nastaviti ovu ofanzivu, postići vojnu pobedu ili smo u tački koja drži primirje i možemo li preći na političko rešenje sukoba?

Džefrijevi komentari o tome da se ISIS "ukorenio" u istočnom Homsu uglavnom su preuveličani, jer teroristi vrše napade, ali nisu preuzeli nijednu oblast.

Tokom poslednjeg velikog napada Islamske države u regionu Badija al-Šam u Homsu, oni su izveli nekoliko napada i uspeli da primoraju vladine snage da obustave operacije na gasnim poljima Šaier i Hajan zbog bezbednosnih rizika.

Džihadisti

Shutterstock

Džihadisti, Foto: Shutterstock

Međutim, ISIS nije osvojio ove oblasti, uprkos tvrdnjama koje su proširili proopozicioni mediji.

Slično Sirijskim demokratskim snagama koje podržavaju SAD i iračka vojska, sirijska vojska svakodnevno sprovodi operacije čišćenja u nepreglednom pustinjskom regionu, blizu iračke granice.

ISIS je uspeo da uspostavi nekoliko ćelija širom provincija Deir ez Zor, Al-Hasaka, Al-Anbar (Irak), Nineva (Irak), Homs i Al-Raka, zbog čega je bilo veoma teško ukloniti prisustvo ove terorističke grupe u Siriji i Iraku.

Komentari (1)

Vladimir

01.05.2020 00:34

Pokušavaju da spasu partnere na terenu.