Lasersko oružje
screenshoot/Youtube
Lasersko oružje

screenshoot/Youtube

Lasersko oružje, Foto: screenshoot/Youtube

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena u Tihom okeanu 16. maja.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izveštaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kWata.

Kapetan US S Portlanda, Keri Sanders, ocenio je da sa ovim novim naprednim naoružanjem "američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru".

S obzirom da lasersko oružje pogađa mete brzinom svetlosti, vreme reakcije je smanjeno na delić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD se već nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će moći da se instaliraju laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mesto po vojnoj snazi.

Komentari (8)

Trig

23.05.2020 11:15

Jeste,jeste,ali juce..

smilie

23.05.2020 11:20

Zahvaljujući Tesli jer su psi FBI ukrali iz Hotela gde je umro/ubijen sve dokumente za naoruzanje. Šteta sto je sve dospelo u pogrešne ruke. A možda i nije sve ko zna

XXL

23.05.2020 19:21

Rusi bi im rado udovoljili u cilju obostranih vežbi i testiranja da gađaju njihov brod sa laserskim topom, a ovi da obore njihove rakete snopom lasera. Samo da predlože rusima takvu vežbu al' neće.

janDe

23.05.2020 19:26

- Laser ne deluje pod vodom - upitno je njegovo dejstvo protiv torpeda ili izranjajucih protivbrodskih raketa. - Sumnjam i da "top" ima toliku elevaciju da moze da pogodi raketu ili bombu koja pada vertikalno ili skoro vertikalno. - Isto vazi i za negativnu elevaciju - gadjanje ciljeva koji lete tik iznad vodene povrsine i nisane trup broda na vodenoj liniji. - Pitanje je da li moze, i koliko brzo, da u kratkom vremenskom periodu deluje protiv vise ciljeva iz razlicitih pravaca.

Slavko

23.05.2020 20:02

@janDe - - Sve je ovo tvoje tacno. Dopunicu te malo sldeceim: - Zastita plovila u punom krugu (360 stepeni) zahteva montiranje vise komada ovakvih sredstava a to povlaci i problem kako za sve njih obezbediti "gorivo" odn. energiju - posebno za njihovo istovremeno dejstvo na vise ciljeva.

Sparta

23.05.2020 23:24

Pa vidjeti cemo te famozne americke lasere ?!!! Kada rojevi Ruskih raketa krenu u napad nema tog lasera koji ce to sve poskidati !!! Ali i vidjeti cemo koliko je sve ovo tacna informacija i kako ce se pokazati u borbi ??! Ovo je Teslin izum, ali i mnogi Teslini patenti kao i ovaj sa laserima se nalaze i kod Rusa.. pa vidjeti cemo kako ce utakmica dalje teći..

M.M.

23.05.2020 23:36

Amerika nikada nije bila najjaca sila,samo su napadali slabije I siromasnije od sebe I jedva izlazili na kraj sa njima. Kad napadnu sebi ravnog ili jaceg od sebe I rese to u svoju korist onda I mozemo da pricamo o tome,ovako su vestacki I sa laznom slikom sebe predstavili nao najvecu silu.

Qmada

24.05.2020 06:42

Znam princip lasera i cesto ih popravljam (CNC) . Jedan predlog za odbranu od istih . U projektil ugraditi jaku reflektujucu materiju : gas , prah itd koja ce se rasprsiti na mestu pogodjenog projektila i tako obezbediti siguran prolaz sldecom projektilu , uz to oklop raketa od reflektujuceg matrijala.