Angela Merkel
EPA
Angela Merkel

EPA

Angela Merkel, Foto: EPA

Ne za neku velesilu nego za Egipat.

Kako je tek ovog četvrtka predočeno u izveštaju o delatnosti nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer otkrio je kako je još u decembru prošle godine protiv jednog službenika vladinog ureda za odnose s javnošću pokrenut izvršni postupak zbog osnovane sumnje da špijunira za neku stranu državu.

Glavni državni tužilac Peter Frank potvrdio je novinarima lista "Bild" kako se zaista vodi postupak protiv jedne osobe "stranog porekla" iz tog ureda. On je obavljao dužnost "srednjeg ranga" i pre svega bio zadužen za službu koja se brine za posetioce. Državni tužilac je, takođe, potvrdio kako je već sproveden pretres njegovih prostorija.

Preporučujemo i:

Makar se ne čini kako je njegova glavna dužnost bila prikupljanje nemačkih poverljivih informacija, to nipošto nije ugodno otkriće niti za nemačku kancelarku, a još manje za njenog glasnogovornika i šefa te službe Stefana Seiberta.

Sam ured za odnose s javnošću na čijem je čelu glasnogovornik vlade Stefan Seibert, nije želeo komentarisati to otkriće: "Mi ne dajemo ni izveštaje o istragama koje još traju niti o osobnim stvarima pojedinaca", rekao je jedan od službenika tog ureda.

Prema saznanjima Službe za zaštitu ustavnog poretka, u Nemačkoj su već odavno aktivni i egipatska služba za prikupljanje informacija iz inostranstva "General Intelligence Service" (GIS), ali i egipatska domaća služba sigurnosti "National Security Service" (NSS). Njihov glavni cilj je prikupljanje informacija o pripadnicima egipatske opozicije koji žive u Nemačkoj, kao što su, na primer, pripadnici Muslimanske braće.

Zanimaju ih i informacije o delatnostima hrišćanske Koptske zajednice. Naravno, službenik vladinog ureda može imati i pristup određenim informacijama nemačkih službi koje bi egipatskim službama mogle poslužiti za dobijanje Egipćana za saradnju s tamošnjim službama.

Pročitajte još: