Džo Bajden gest
EPA
Džo Bajden gest

EPA

Džo Bajden gest, Foto: EPA

Američki predsednik Džo Bajden će formalno kao čin genocida priznati masakr nad Jermenima, za koji je odgovorno Otomansko carstvo tokom Prvog svetskog rata, rekli su izvori u sredu, što će da razbesni Tursku i izazove dodatne trzavice sa SAD, preneo je Rojters.

Potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Bajden će najverovatnije da upotrebiti reč "genocid", kao deo izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz celog sveta.

Izvor Rojtersa je skrenuo pažnju da, uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD, moguće je da se Bajden u poslednji čas predomisli.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je u sredu rekla da će predsednička rezidencija verovatno imati više da kaže po ovom pitanju u subotu, ali nije želela da da više detalja.

Komentari (2)

GG

22.04.2021 08:54

Kad ce g. Bajden priznati hrvatski genocid nad Srbima?

Penzioner

22.04.2021 09:54

Šta bi sa genocidom nad indijancima koji su amerikanci izvršili, a trebalo bi i crnce pomenuti koje su prodavali kao stoku na pijacama!