Bil Gejts
Youtube/Printscreen
Bil Gejts

Youtube/Printscreen

Bil Gejts, Foto: Youtube/Printscreen

Upozoravao 

"Odabrao sam, kad sam se sreo sa ljudima s vrha, u Evropi, SAD-u, širom sveta, da razgovaram o ovom riziku od pandemije", rekao je za Vol Strit žurnal u intervjuu objavljenom u ponedeljak, objašnjavajući da je čak izneo slučaj američkom predsedniku tokom sastanka u decembru 2016. u Tramp Taueru.

Donald Tramp

PrintscreenYoutube

Donald Tramp, Foto: PrintscreenYoutube

- Osećam se užasno. Smisao razgovora bio je da bismo mogli preduzeti mere i umanjiti štetu. ... Voleo bih da sam učinio više da skrenem pažnju na opasnost - kazao je Gejts.

On kaže da je, iako su se mnogi svetski lideri u principu slagali sa njegovim savetima, malo ko preduzimao bilo kakvu akciju da se pripremi, što ga je navelo da sam počne da traži potencijalna rešenja.

"Kad god bih vas pitao o respiratornim virusima, na primer, koliko je važno izolovati škole, koliko daleko virus može da se prenosi, pa čak i ... da li maske zapravo pomažu ili ne?" - na takva pitanja nije bilo preciznih odgovora, rekao je.

Fondacija je izdvojila oko 250 miliona dolara za borbu protiv bolesti - koju Gejts naziva „najdramatičnijom stvari u mom životu“ - sa nadom da će konačno naći vakcinu.

Korona

screenshoot

Korona, Foto: screenshoot

"Svaki dan pomislimo - ponestaće nam staklenih bočica!" rekao je, opisujući svakodnevne zadatke koje obavljaju u potrazi za lekom.

"Možda mislite da je to jednostavan deo, ali niko nikada nije napravio 7 milijardi vakcina."

Neki kritičari optužuju milijardera da ima preveliki uticaj na globalnu zdravstvenu zajednicu, prebacuju mu da odlučuje koje će bolesti imati prioritet nad drugima, piše RT.

Ali Majkrosoft-mogul je insistirao na ovome: „Sve što radimo je da trošimo svoj novac i delimo svoje mišljenje“, dodajući: „Ne donosimo odluku na kraju dana mi, već neko drugi.“