Mars
Shutterstock
Mars

Shutterstock

Mars, Foto: Shutterstock

„Shvatamo da se iza ove demagogije krije jedna stvar – to je pokriće za lansiranje nuklearnog oružja u svemir. Vidimo takve pokušaje, smatramo ih neprihvatljivim i činićemo sve da to sprečimo“, istakao je direktor ruske svemirske agencije.

Mars

Shutterstock

Mars, Foto: Shutterstock

Odgovarajući na pitanje voditelja da li Rusija ima načina da na to odgovori, Rogozin je odgovorio potvrdno.

Prema njegovim rečima, lansiranje oružja u svemir zabranjeno je svim zakonima i propisima međunarodnog prava.

Ilon Mask

EPA

Ilon Mask, Foto: EPA

Mask je ranije predložio teraformiranje Marsa (stvaranje uslova za zemaljski život), sprovodeći veliku seriju termonuklearnih eksplozija na polovima planete. Prema Maskovoj ideji, to će dovesti do isparavanja smrznutog ugljen-dioksida od kojeg se sastoje ledene kape Marsovih polova. Ispareni gas učiniće atmosferu planete gušćom i prouzrokovati efekat staklene bašte, što će dovesti do povećanja temperature.

Mask takođe smatra da je moguće gađati Mars sa 10 hiljada raketa kako bi se promenila klima planete. Komentarišući ovu izjavu, Rogozin je rekao da Sjedinjene Američke Države žele da militarizuju svemir. Sa druge strane, izvršni direktor „Roskosmosa“ za perspektivne programe i nauku Aleksandar Blošenko izjavio je da bi za izvođenje termonuklearnih eksplozija na polovima Marsa bilo potrebno oko 10 hiljada lansiranja raketa sa najvećim kapacitetom. Mask je na svom nalogu na Tviteru odgovorio da to nije problem.