nuklearna elektrana
PrintscreenYoutube
nuklearna elektrana

PrintscreenYoutube

nuklearna elektrana, Foto: PrintscreenYoutube

„Borisov je rekao narodu da je odlučio da kupi 'najmoderniji' nuklearni reaktor za nuklearnu elektranu „Kozloduj“, jer mu je navodno dosadila kupovina ruskih reaktora, s kojima se navodno ništa ne može učiniti?!“, piše Šarenkova u članku za portal „Epicentar“, komentarišući saopštenje Borisova da će se u nuklearnoj elektrani „Kozloduj“ graditi sedmi blok u kome će biti instaliran američki reaktor.

Prema njenom mišljenju, pokušaji da se energetika pretvori u oportunističku geopolitiku nisu uspeli, jer se u Evropi projekti u saradnji sa Rusijom u toj sferi razvijaju uprkos pretnjama iz Vašingtona.

„On samo želi da spasi vlastitu kožu, ali ni njegova mašta u sferi nuklearne energije, ni unapred plaćeni F-16 neće obaviti posao za njega, jer mu čak ni Vašington ne može garantovati da će ostati na vlasti. A zbog uzaludnih nada da će mafijaška oligarhija uspeti da preživi, siromašna Bugarska, koja je utonula u sistematsku krizu, ulagaće milijarde u američki vojno-industrijski i nuklearni kompleks“, rekla je Šarenkova.

Nuklearna elektrana Tihanž Belgija

Wikipedia

Borisov je prilikom posete nuklearnoj elektrani „Kozloduj“ najavio da će se novi 7. blok graditi po novoj tehnologiji, koja se u osnovi razlikuje od sadašnje, istakavši da će u bloku biti instaliran američki reaktor. Prema njegovim rečima, Bugarska je dovoljno oštećena tokom sprovođenja energetskih projekata, očigledno imajući u vidu nuklearnu elektranu „Belene“ i potrebu da se ispuni dogovor sa Rusijom i da se od nje kupe dva naručena reaktora, uprkos odluci parlamenta da napusti projekat 2012. godine nakon posete američke državne sekretarke Hilari Klinton.

Reaktori su isporučeni 2017. godine i od tada se čuvaju na teritoriji nuklearne elektrane „Belene“.

„Mislim da smo kao zemlja već dovoljno propatili zbog isplata, nakon kojih se ništa ne događa. Oni, reaktori, stoje kao spomenici“, rekao je bugarski premijer.

Ministarka energetike Bugarske Temenužka Petkova je danas najavila da će Bugarski energetski holding započeti pregovore sa američkim kompanijama i proučiti mogućnosti za izgradnju novih kapaciteta u nuklearnoj elektrani „Kozloduj“.

Trenutno u nuklearnoj elektrani funkcionišu peti i šesti blok, dok su prva četiri prekinula svoj rad na insistiranje Evropske unije zbog nepoštovanja bezbednosti.

PROČITAJTE JOŠ: