Bundestag
Shutterstock

 

Bundestag

Shutterstock

Foto: Shutterstock

„Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migel Berger pozvao je danas ambasadora Ruske Federacije gospodina Sergeja Nečajeva na razgovor u Ministarstvo. U ime savezne vlade, on (Berger) je najoštrije osudio hakerski napad na Bundestag“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

 Pozivajući se na nalog za hapšenje državljanina Rusije Dmitrija Badina, koji je izdao nemački generalni tužilac 5. maja 2020, ruski ambasador je obavešten da će savezna vlada u Briselu upotrebiti sajber-sankcije EU protiv lica odgovornih za napad na nemački Bundestag, uključujući i gospodina Badina, dodaje se u saopštenju nemačkog Ministarstva.

Portparolka je dodala da Nemačka ima dokaze da je krivac za hakerski napad na Bundestag radio za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GRU).

Nemačka Vlada smatra da iza hakerskog napada na parlament Nemačke stoji Rusija. Vlasti ove zemlje vode istragu o incidentu i u ovom trenutku Rusija je „glavni osumnjičeni“. Ruska strana je više puta negirala navode o umešanosti u hakerske napade. Nijedna od nemačkih bezbednosnih agencija nikada nije pružila nikakve dokaze u prilog medijskim izveštajima o vezama sajber-kriminalaca sa Moskvom.