Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Evropska komisija zaključila je ugovore za isporuku oko dve milijarde doza vakcina od osam proizvođača, međutim trenutno vakcine isporučuje samo Biontek/Fajzer, a američki koncern je krajem januara smanjio obim proizvodnje.

Sa druge strane, AstraZeneka će u prvom kvartalu isporučiti samo 40 odsto od onog što je dogovoreno.

Evropska komisija je do sada kao veliki uspeh slavila centralizovanu nabavku vakcina, koja je svim zemljama-članicama trebalo da obezbedi jednak pristup vakcinama.

Na najnovije vesti o problemima sa isporukom vakcina, portparol Komisije Erik Mamer reaguje defanzivno i kaže da je EK veoma aktivna što se tiče saradnje sa kompanijama na bazi ugovora koje su sklopile sa EU, ali da je pitanje šta svi mogu da učine da bi čitav proces bio uspešan.

Nakon sastanka s predstavnicima AstraZeneke, evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides izjavila je da odgovori kompanije nisu bili zadovoljavajući, jer kako je rekla, EU želi doze koje je naručila i finansirala, a ugovor mora u potpunosti da bude ispunjen.

Brisel zahteva i transparentnost svih transakcija i traži od kompanija da ih blagovremeno obaveste ukoliko vakcine isporučuju trećim zemljama.

"U pozadini toga je kritika da AstraZeneka vakcine i dalje isporučuje Velikoj Britaniji, a EU zanemaruje", piše DW.

Problem sa isporukom ima i Fajzer, a portparolka te kompanije Mari-Liz Feršelden objašnjava da moraju da se povećaju kapaciteti kako bi se udovoljilo svim zahtevima, što znači da procesi moraju da se menjaju i da su potrebni novi dobavljači.

Što se tiče vakcine Moderne, koja je razvijena u SAD, proizvodnju u Evropi trebalo bi da preuzmu tri švajcarska konzorcijuma i još neke farmaceutske kompanije, a sami pronalazači još nikada proizveli vakcinu u tom obimu, zbog čega bi tu mogli da se očekuju problemi u proizvodnji i teškoće sa isporukom.

Problem je, objašnjava poslanica nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Juta Paulus, što se razvoj vakcina odvijao brže nego što se očekivalo, a kompanije ne raspolažu dovoljno velikim kapacitetima za proizvodnju.

Kod vakcina koje su na bazi iRNK (Fajzer, Moderna) to ne ide tako brzo jer se radi o složenim procesima, a postoje stroge smernice u proizvodnji i neophodna je obuka zaposlenih.

Evropska poslanica Zelenih Juta Paulus ne misli da je rešenje podizanje tužbe, jer kakve bi koristi bilo od presude za dve do tri godine.

Ona smatra da bi bolje bilo proglasiti licence za vakcine javnim dobrom.

Kako se navodi, ima primera kako to može da funkcioniše: Indija i Južnoafrička Republika su recimo određene lekove protiv side preuzele u sopstvenoj proizvodnji, a slično bi moglo da bude i sa koronom, tako što bi veći broj proizvođača istovremeno započeo proizvodnju vakcina.

Pritom bi tvorci vakcina trebalo da dobiju nadoknadu, jer tu se ne radi ni o kakvom "oduzimanju".

U svakom slučaju Evropska unija ima sredstva kojima može da izvrši snažan pritisak na farmaceutske koncerne ili da im barem zapreti, kako bi ih pokrenula, ukoliko su uopšte u stanju sami da proizvedu dovoljne količine vakcina.

PROČITAJTE JOŠ:

Vučić i Šib: Srbija najvažniji partner Nemačke u razvojnoj saradnji

SRAMOTNO ŠIRENJE PANIKE I LAŽNIH VESTI Obradović tvitovao kako se pravi kamp za zaražene od korone na Avali, a u pitanju je još jedna prevara (FOTO)