Đaci, škola
Shutterstock
Đaci, škola

Shutterstock

Đaci, škola, Foto: Shutterstock

 

* Četrnaestogodišnja učenica u Keniji izvršila je samoubistvo

* Nastavnik je posramio pred razredom zato što je prvi put dobila menstruaciju i isprljala haljinu 

* Više od 200 roditelja protestovalo je ispred škole u Kabijangeku ove nedelje, osuđujući nastavnikovo postupanje

Njena smrt je izazvala proteste poslanica u parlamentu i rasplamsala debatu o "sramotnom krvarenju" i dostupnosti odgovarajućih higijenskih proizvoda.

Prema rečima majke, tinejdžerka je u petak nađena mrtva nakon što je na času dobila menstruaciju i isprljala odeću. Nastavnik joj je navodno rekao da je "prljava" i izbacio sa nastave u Kabijangeku, na zapadu glavnog grada Nairobija.

Pročitajte još:

Devojčica nije imala uložak zato što joj je to bila prva menstruacija. Incident baca svetlo na zakon iz 2017, prema kome je vlada u Keniji dužna besplatno da deli uloške svim devojčicama, a koji je zbog loše primene postao predmet istrage parlamenta.

Parlamentarke su u sredu izvršile "opsadu" ministarstva obrazovanja u znak protesta zbog devojčicine smrti, a više od 200 roditelja protestovalo je ispred škole u Kabijangeku ove nedelje, osuđujući nastavnikovo postupanje i neaktivnost vlasti. Prema rečima regionalnog šefa policije, istraga o njenoj smrti je u toku.

Policija je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što je razvaljena školska kapija, prenosi kenijski "Dejli nejšen". Škola je privremeno zatvorena.

Porodica mislila da ima virus, lekari otkrili da je mnogo gore! Na plivanju joj se desilo ono od čega većina ljudi umre

AUTOR: Espreso/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 15.09.2019. 12:06 "Oči su joj bile otvorene, ali bez reakcije! Ništa!" Reka, Foto: Alo/ Masanori Jošida Desetogodišnja devojčica iz Teksasa bori se za svoj život nakon što se na kupanju u jezeru zarazila parazitom koji izjeda mozak.

Pristup ulošcima i ostalim higijenskim proizvodima predstavlja veliki problem širom Podsaharaske Afrike, gde su zbog nemogućnosti kupovine sanitarnih proizvoda mnoge devojčice prinuđene da propuste nastavu. Prema procenama izveštaja Uneska iz 2014, svaka deseta devojčica tokom mesečnog krvarenja ne ide u školu, što znači da propuštaju 20 odsto nastave godišnje.

Godine 2004, Kenija, koja važi za najnapredniju u rešavanju ovog problema, ukinula je porez na higijenske proizvode za ove potrebe. Godine 2017. usvojila je zakon kojim se vlada obavezuje da deli uloške učenicama besplatno.

Avion sa 116 putnika primoran da sleti na aerodrom u Krasnojarsku, oglasilo se ministarstvo za vanredne situacije

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 15.09.2019. 11:44 Reč je o putničkom avionu Jak-42 Avion, Foto: AP Ruski putnički avion Jak-42 bio je primoran da sleti na aerodrom u Krasnojarsku, u Sibiru, pošto je prijavio tehnički problem, saopštilo je regionalno Ministarstvo za vanredne situacije.

 

Strahuje se, međutim, da sredstva u iznosu od 4,5 miliona dolara, koliko se izdvaja za program, nisu doprinela da sanitarni proizvodi postanu dostupni, a ni da se poveća prisutnost tinejdžerki na nastavi.

Džordž Magoha, sekretar kabineta za obrazovanje Kenije, izjavio je prošlog meseca da je anketa po principu slučajnog uzorka među učenicama pokazala da nisu dobile uloške.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!