Sirijska vojska
Youtube/Printscreen
Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Islamska država pokrenula je nove napade na položaje Sirijske arapske armije (SAA) u istočnoj oblasti provincije Homs. ISIS je počeo svoje napade iz zasede na položaje sirijske vojske u pustinjskoj regiji Badija. Napali su grad Sukna, što je rezultiralo žrtvama u redovima sirijske vojske.

Sirijska vojska uspela je na kraju da otera borce Islamske države nakon što je stiglo pojačanje; međutim, u to vreme teroristička grupa je već napala više lokacija u oblasti između gradova Sukna i Šoula (Deir ez Zor).

Kao odgovor na ove napade Islamske države, sirijske vazduhoplovne snage uključile su se u bitku tako što su izvele nekoliko napada na pećine za koje se sumnja da Islamska država u njima skriva na stotine svojih boraca.

Islamska država, Foto: Youtube/Printscreen

Nakon poraza Islamske države na istoku Sirije, poslednji preostali borci terorističke grupe su ili formirali ćelije spavače u oslobođenim oblastima ili su pobegli u ogromni pustinjski region istočne i centralne Sirije. U ovoj pustinjskoj regiji Islamska država je uspela da se pregrupiše i pokrene stalne napade na sirijske oružane snage.

Islamska država često koristi loše vremenske prilike za pokretanje smrtonosnih akcija. To su obično peščane oluje, magla i padavine. Tada opada pažnja sirijskoj vojsci i ISIS to vešto iskoristi da nanese udarce vladinim snagama po principu "udri i beži".