Donald Tramp
Ilustracija
Donald Tramp, Foto: Ilustracija

Ukrali podatke brojnih zvezda 

Grupa hakera iz Istočne Evrope upala je u sistem čuvenog američkog advokata Alana Grubmana odakle je ukrala poverljive podatke brojnih zvezda sa holivudske A liste. Da bi vratili podatke, hakeri su najpre tražili otkupninu od 21 milion dolara, a potom su cifru duplirali na 42 miliona.

Vest o hakovanju Grubmanove advokatske firme „Shire Meiselas&Sacks“ pročula se ove nedelje i od tada su holivudske zvezde u panici. Hakeri tvrde da su ukrali lične podatke klijenata, uključujući i poslovne ugovore i privatne mejlove.

Duga lista 

Na dugoj listi Grubmanovih klijenata, između ostalih, su Lejdi Gaga, Drejk, Elton Džon, Madona, Robert de Niro, Lebron Džejms, Barbra Strejsend, Vikend, Prijakna Čopra, Majk Tajson, grupa U2...

- Njegova firma ima osetljive podatke o svemu, radnim ugovorima, poverljivim dogovorima i dilove najvećih zvezda u Njujorku i Holivudu – rekao je izvor blizak advokatu.

U izjavi firme piše:

- Možemo da potvrdimo da je naša firma žrtva sajber napada. Obavestili smo naše klijente i zaposlene. Zaposlili smo najveće svetske eksperte koji su specijalizovani baš za ovu oblast i pokušavamo da rešimo ovaj problem – napisali su iz firme.

Podigli cenu otkupnine 

Međutim, hakerska grupa poznata pod imenom Revil, u četvrtak je podigla cenu otkupnine i zapretila da će, ukoliko advokatska kompanija ne isplati tu cifru, otkriti "prljav veš" Donalda Trampa.

- Sledeća osoba koja nam je na meti je Donald Tramp. U toku je izborna kampanja i našli smo tonu prljavog veša. Gospodine Tramp, ako želite da ostanete predsednik, urgirajte na advokate, inače ćete moći da zaboravite na tu ambiciju. A vama biračima možemo da stavimo do znanja da nakon takve objave sigurno nećete želeti da Trampa vidite kao predsednika - prenosi "Biznis insajder" saopštenje hakera.

Dodali su da kompanija ima rok od nedelju dana da im isplati novac.