Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Pre dva dana razgovarali su američki predsednik Donald Tramp i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a jedna od glavnih tema bila je situacija u Libiji.

Libija

Shutterstock

Libija, Foto: Shutterstock

Tramp je pritom poručio svom turskom kolegi kako SAD žele "hitnu deeskalaciju" sukoba u Libiji. Erdogan je pak rekao kako je stabilnost na prostoru istočnog Mediterana, uključujući i Siriju, zajednički interes. Ipak, njegov portparol je poručio kako međunarodna zajednica "mora da stane uz Tursku" kada je reč o sukobu u Libiji.

Turska Libija

Shutterstock

Turska Libija, Foto: Shutterstock

Naravno, ne čudi da SAD žele što bržu "deeskalaciju" situacije u Libiji jer aktualna situacija njima ne ide u korist. Podsetimo kako su upravo SAD bile glavni predvodnik inicijalne "eskalacije" kada su 2011. zajedno sa Britanijom i Francuskom pokrenuli vojnu agresiju na Libiju.

Trenutna situacija ide na ruku Turskoj koja je sada direktno intervenisala na strani snaga iz Tripolija koje su počele da odbacuju Haftarove snage na zapadu zemlje.

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Poznato je da Haftara najsnažnije podržavaju Egipat i UAE (ali i Rusija), ali odnos između Haftara i SAD je pomalo enigmatičan. Ipak, činjenica jeste da je Haftar, nekada odmetnuti Gadafijev general, proveo dugi niz godina u egzilu u SAD pa je tamo direktno radio za američku CIA-u.

Libija

Youtube/Printscreen

Libija, Foto: Youtube/Printscreen