Donald Tramp, Melanija Tramp
Tanjug / AP
Donald Tramp, Melanija Tramp

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine nakon uspešno sprovedenog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte još:

Predsednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je pomogao u postizanju mira između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njega je nominovao Kristijan Tibring-Gjede, član norveškog parlamenta, koji je pohvalio Trampa za napore na rešavanju sukoba širom sveta.

- Za njegovu zaslugu, mislim da je učinio više pokušavajući da stvori mir među narodima od većine drugih kandidata za nagradu za mir - rekao je Tibring-Gjede za Foks Njuz.

Tibring-Gjede, koji je četiri godine član parlamenta i takođe služi kao predsedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je da je Trampova administracija imala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela.

- Kao što se očekuje da će i druge bliskoistočne zemlje krenuti stopama UAE-a, ovaj sporazum mogao bi da promeni igru koja će Bliski Istok pretvoriti u region saradnje i prosperiteta.

Takođe je naveo predsednikovu ključnu ulogu u omogućavanju kontakata između sukobljenih strana i stvaranju nove dinamike u drugim dugotrajnim sukobima, poput graničnog spora oko Kašmira između Indije i Pakistana, i sukoba između Severne i Južne Koreje, kao i bavljenja nuklearnim sposobnostima Severne Koreje.

ANKETA: Da li će zaista prestati sukob između Arapa i Jevreja?

 

Tibring-Gjede je takođe pohvalio Trampa zbog povlačenja velikog broja američkih trupa sa Bliskog istoka.

- Zaista, Tramp je prekinuo 39-godišnji niz američkih predsednika ili su započinjali ratove ili su Sjedinjene Države dovodili u stanje međunarodnih oružanih sukoba. Poslednji predsednik koji je to izbegao bio je laureat za nagradu za mir Džimi Karter - napisao je on.

Preporučujemo:

Komentari (2)

Ma da, Tramp

09.09.2020 12:31

Mir, mir, mir ...

beba

09.09.2020 13:57

Nobelova nagrada je obesmisljena.Ovo su smejurije i apslolutno politicki potezi.