Donjeck Ukrajina vojska
EPA/DAVE MUSTAINE
Donjeck Ukrajina vojska

EPA/DAVE MUSTAINE

Donjeck Ukrajina vojska, Foto: EPA/DAVE MUSTAINE

Prema rečima portparola milicije, to je neophodno da bi se „stanovništvo zaštitilo od ukrajinskog terora“. Pripadnicima ustaničkih snaga dozvoljeno je da otvore „preventivnu vatru za suzbijanje i uništavanje neprijateljskih žarišta“.

U DNR su se takođe požalili da međunarodni posmatrači ne reaguju na granatiranje teritorija republike. Ranije je saopšteno da je ukrajinska vojska ispalila stotinak mina na naselje Lenjinsko.

„U protivnom, zadržavamo pravo da pružimo adekvatan odgovor“, dodao je predstavnik milicije.

Ubistvo Zaharčenka

AP/Alexander Yermochenko

 Foto: AP/Alexander Yermochenko

Minski sporazumi

Sukob u Donbasu regulisan je Minskim sporazumima iz 2015. godine. Prema njima, strane u sukobu se obavezuju da prekinu granatiranje i povuku teško naoružanje sa kontakt linije. Takođe je propisana ustavna reforma u Ukrajini, čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu određenih područja Donjecke i Luganske oblasti.

Dodatne mere za obezbeđivanje primirja stupile su na snagu u Donbasu 27. jula. Među ovim merama su odustajanje od ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih operacija, pucnjava, razmeštanje naoružanja u naseljenim mestima i njihovoj blizini.

PROČITAJTE JOŠ: