Al Bagdadi, likvidacija, Sirija
Printscreen Twitter
Al Bagdadi, likvidacija, Sirija

Printscreen Twitter

Foto: Printscreen Twitter

Noćni napad na rafineriju u Homsu

Pre dve noći, izveden je snažan raketni napad na ključnu sirijsku naftnu rafineriju u Homsu. Kako prenose sirijski državni mediji, tokom napada raketirana je glavna naftna rafinerija u Homsu. Pričinjena je manja materijalna šteta te je privremeno ometena proizvodnja. Zvaničnici navode kako je reč o terorističkom napadu.

Požar na rafineriji je ugašen nekoliko sati posle, a popravak je odmah započeo istakao je šef rafinerije, Hajtam Musavkar. Reč je o rafineriji koja se nalazi zapadno od Homsa. Jedna od dve glavne rafinerije u Siriji koje pokrivaju domaće potrebe gorivom.

Podsetimo, centralna sirijska provincija Homs nalazi se pod kontrolom vladinih snaga već duže vreme, ali sporadični napadi, naročito na važnu infrastrukturu kao što je naftna rafinerija, i dalje se događaju. Ko je izveo napad, za sada još nije poznato.

Noćni napadi na okolinu Damaska - 3 snažne eksplozije

Kako su preneli sirijski državni izvori, izveden je potom još jedan napad na Siriju, raketni napad na okolinu Damaska, pa se navodi kako su rakete ispaljene s "okupiranih teritorija" - očito je ovo referenca na Golansku visoravan koja se nalazi pod izraelskom kontrolom.

Ističe se kako je sirijska protivvazdušna odbrana presrela nekoliko raketa dok je najmanje jedna pala na naselje Akraba, 50-ak kilometara jugoistočno od Damaska. Jordanska televizija "Al-Hadath" pak navodi kako su najmanje tri snažne eksplozije odjeknule "u okolini" glavnog grada Sirije. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama i materijalnoj šteti.

Izraelska vojska odbija da komentariše situaciju za medije, što je često praksa kada Izrael izvodi napade na prostoru Sirije, a takvih napada od početka rata u Siriji bilo je na stotine. Kada Izrael eventualno i potvrdi napade, a potvrde najčešće dolaze iz redova politike, a ne vojske, onda se tvrdi kako su ciljevi bili "iranske snage" u Siriji (iako su često zapravo mete položaji sirijske vojske).

Zadnji veći izraelski raketni napad na Siriju dogodio se prošlog meseca kada je veći broj raketa ispaljen na jug zemlje, ali u isto vreme popriličan broj ih je - tako barem tvrdi sirijska vojska - zaustavljen od strane njihove protivvazdušne odbrane.