Kina postavila zastavu na mesec
youtube/ Western Wave
Kina postavila zastavu na mesec

youtube/ Western Wave

Kina postavila zastavu na mesec , Foto: youtube/ Western Wave

Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi crvena zastava s pet zvezdica koja je montirana na površini Meseca. Zastavu je snimila kamera na svemirskoj sondi "Čang'e 5" pre nego što je u četvrtak napustila Mesec i krenula prema Zemlji s uzorcima stena.

Prva zemlja koja je 1969. stavila svoju zastavu na Mesec bila je SAD. Kasnije su Sjedinjene Države postavile još pet svojih zastava tokom sledećih misija sve do 1972. godine.

NASA je 2012. godine saopštila kako su satelitski snimci pokazale da pet američkih zastava još stoji na Mesecu, s time da su stručnjaci naveli kako su one zbog uticaja Sunca verovatno sasvim izbledele.

Astronaut Baz Oldrin rekao je da je prva zastava postavljena preblizu lunarnom modulu Apolo i da ju je on verovatno oduvao pri poletanju.

Mediji su prenosili sliku kineske zastave na Mesecu tokom njihove prve misije sletanja na naš satelit, "Chang'e 3". Lander i rover snimili su kinesku zastavu na nama udaljenijoj strani Meseca 2019. godine.

Međutim, u oba slučaja zastava je bila naslikana na spoljašnjem delu letelice pa se nije radilo o stvarnoj zastavi u tradicionalnom smislu, odnosno, o tkanini na stubu.

Pročitajte još:

Misija "Chang'e 5" je treće uspešno sletanje Kine na Mjesec u poslednjih sedam godina.

Sonda "Chang'e 5" odvojila se od površine Meseca pa se uskoro vraća na Zemlju, što je prvi pokušaj u više od 40 godina da se donesu uzorci sa Zemljinog prirodnog satelita.

Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a.

Istaknuvši da je misija tehnički vrlo zahtevna, kineska javna televizija CCTV opisala je ovaj poduhvat kao jednu od "najzamršenijih i najosetljivijih" operacija u okviru državnog svemirskog programa.

Zadatak ove svemirske misije bio je da probuši tlo do dubine 2 metra na području koje se dosad nije istraživalo, Okeanu oluja (Oceanus Procellarum na latinskom).

Misija je nova etapa u kineskom svemirskom programu koji je početkom 2019. ostvario veliki uspeh spustivši istraživački lunarni modul na skrivenu stranu Meseca, što je bio prvi takav podvig na svetu.

Pročitajte još:

 

Tagovi

Komentari (2)

Mile

04.12.2020 19:17

Ne leprsa zastava kao kod Amera. Nesto nije u redu. Izgleda da su ovi stvarno postavili zastavu... Nisu zvali Spilberga ili Kamerona... :-) E tako izgleda zastava na mesecu.

Lucky

05.12.2020 07:05

Ova zastava je cela uramljena,nije to slucajno.