Aerodrom
Printscreen
Aerodrom

Printscreen

Aerodrom, Foto: Printscreen

U spisima iz predmeta u jednom američkom sudu navodno stoji da je plan o likvidaciji Džabrija skovan nedugo posle surove likvidacije saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj, prenosi BBC, ali je dugogodišnji saudijski obaveštajac pre 3 godine prebegao u kanadsku prestonicu Toronto gde od tada živi sa privatnim obezbeđenjem.

Navodna likvidacija je "provaljena" kada je kanadska pogranična policija otkrila pripadnike elitnog tima za likvidacije pri pokušaju ulaska na teritoriju Kanade preko aerodroma Pirson u Torontu, navedeno je u spisima američkog suda.

Džabri je godinama bio kontakt između saudijske obaveštajne službe i britanskog MI6 i drugih zapadnih bezbednosnih službi i navodno je predao nadležnima u Vašingtonu dokument na 106 stranica o navodnim pokušajima prestolonsalednika Mohameda da ga likvidira i time ga spreči da svedoči o svojim saznanjima o korupciji i političkim likvidacijama koje je sprovodio elitni tim plaćenika saudijskog princa nazvan Odred tigrova.

Džabri tvrdi da je princ Mohamed pokušavao da ga namami da se vrati u Saudijsku Arabiju i da mu je jednom prilikom čak poručio "Svakako ćemo doći do tebe".