Emanuel Makron
Suzi Mouawad
Emanuel Makron

Suzi Mouawad

Emanuel Makron, Foto: Suzi Mouawad

Eksplozja koja je prema rečima gradonačelnika Bejruta uništila domove više od 300.000 ljudi, a bolnice napunila ranjenima, povod je dolaska predsednika Francuske u ovu zemlju.

Do sada je potvrđeno da je 137 ljudi izgubilo život, dok je više od 5.000 ranjeno, prenosi AFP pozivajući se na Ministarstvo zdravlja. Vlasti su u početku procenjivale da će broj stradalih da bude oko 80.

Emanuel Makron je u Beirut stigao kako bi izrazio solidarnost Francuske sa tragedijom koja je zadesila ovaj grad, a to možemo potvrditi i snimkom koji nam iz Bejruta šalje naša dopisnica Suzi Mouavad.

Nakon katastrofe, brojne zemlje su ponudile pomoć Libanu. Rusko ministarstvo za vanredne situacije poslalo je avione u opustošeni grad, donoseći transportnu bolnicu, lekove, spasilačke trupe iz vazduhoplovne jedinice i laboratoriju za otkrivanje virusa korona, jer je tamo epidemija u porastu.

Istim povodom u Liban je došao francuski predsednik Emanuel Makron.

- Morao sam da dođem ovde da donesem prijateljstvo i bratsku ljubav moje države ljudima iz Libana. Voleo bih da čujem i razumem Libance, kao i da organizujem međunarodnu pomoć narodu Bejruta - rekao je Makron.

Pored Moskve i Pariza pomoć su ponudile gotovo sve velike sile. Velika Britanija je odvojila paket od 5 miliona funti, pomoć nude i SAD, dok je Iran već "na terenu".

Francuski predsednik je dodao da su dva aviona sa pomoći iz Francuske već stigla.

- U narednim satima obići ću luku i razgovaraću sa spasilačkim timovima i svima koji na zemlji pružaju pomoć povređenima - dodao je Makron.

Francuska je kao pomoć Beirutu poslala i spasilačke timove .

Pročitajte još: