korona policijski čas restorani kafići
Tanjug/AP
korona restorani kafići

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On nije jedini koji je skeptičan u vezi vladine odluke da od 26. aprila ublaži anti-kovid mere i počne sa postepenim otvaranjem raznih aktivnosti.

Javili su se virusolozi i epidemiolozi koji tvrde da se može ponoviti slučaj Sardinije, gde su nakon kratkog perioda potpunog otvaranja, morali ponovo da uvedu karantin zbog velikog broja zaraženih.

Za razliku od stručnjaka, političari, poput lidera stranke Liga, Matea Salvinija, su optimistični i tumače odluku vlade o otvaranju kao pobedu politike koju zagovaraju.

U Italiji je i dalje oko pola miliona osoba pozitivnih na kovid19. U poslednja 24 sata procenat pozitivnih na ukupan broj testiranih na zarazu je 4,8, odeljenja intenzivne nege su i dalje popunjena iznad broja koji se smatra kritičnim i trenutno je 3.340 pacijenata na reanimaciji, a broj preminulih od zaraze je postojan i već treći mesec nije manji od 300 osoba dnevno.

-Postoji i dalje rizik od širenja korona virusa, ali početak rada i ''otvaranje'' je neminovno. Neophodno je zadržati osnovne mere zaštite i pomno pratiti epidemiološku situaciju- rekao je Sileri.