Američka vojska
Youtube/Printscreen
Američka vojska

Youtube/Printscreen

Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Inače, nešto ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio Vašingtonu da može da zatvori "Indžirlik" za Amerikance.

Pentagon navodi da je „osam turskih građevinskih kompanija dobilo ugovor u vrednosti od 95 miliona dolara za izvođenje projektnih i građevinskih radova na izgradnji elemenata prateće vojne infrastrukture na avio-bazi Ratnog vazduhoplovstva SAD u Turskoj".

Planira se da radovi budu završeni do 31. decembra 2024. godine, a mediji su spekulisali da u ovoj bazi Amerikanci imaju čak 50 nuklearnih bombi.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da Turska može da zatvori avio-bazu „Indžirlik“ za SAD ako Vašington uvede sankcije Ankari zbog S-400.

Američka vojska je kao odgovor naglasila da se nalazi u turskoj bazi samo „sa odobrenjem Vlade Turske“.

Vazduhoplovne snage SAD koriste "Indžirlik" u provinciji Adani na jugu Turske gde se nalazi njihova 39. avijaciona eskadrila.

Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžiku, u provinciji Malatji na jugoistoku Turske i predstavlja deo sistema za protivraketnu odbranu NATO-a u Evropi.