korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolest u izveštaju o Proceni rizika navodi da bi zemlje članice EU trebalo da rade na pripremi za mogući drugi talas epidemije korona virusa.


Centar poziva na pojačan sistem kontrole, a Evropska komisija ukazuje na važnost komunikacije sa građnima o mogućim rizicima.

- Te informacije koristi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se pročenila spremnost na mogući drugi talas Kovid-19 i pripremile mere - dodaju u Komisiji.

Napominju da bi zemlje članice već trebalo da rade na priremi za mogući drugi talas tako što će koristiti svaku priliku da poboljašju postojeće sisteme nadzora virusa.

Kako zemlje u Evropi ublažavaju mere: Svi strahuju od drugog talasa, ali škole se polako otvaraju
U zemljama širom Evrope ublažavaju se restriktivne mere uvedene zbog korona virusa, uz nadu da to neće dovesti do drugog talasa zaraze.

U Belgiji, danas će biti otvoren najveći deo objekata, ali uz mere društvenog distanciranja, a restorani, barovi i kafići do daljeg će biti zatvoreni. U Holandiji, osnovne škole delimično nastavljaju sa radom danas, a biblioteke, fizioterapeutske ordinacije, škole za obuku vozača i frizerski saloni takođe će biti ponovo otvoreni.