Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Ublažavanje restriktivnih mera 

U Austriji će prodavnice koje ne prodaju osnovne životne namirnice veće od 400 kvadratnih metara biti ponovo otvorene u utorak 14. aprila, kao i uradi sam prodavnice i baštenski centri. Otvaranje šoping centara, frizerskih salona i većih radnji najavljeno je za 1. maj ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije. Restorani i hoteli biće postepeno otvarani od sredine maja.

Austrija

EPA

Austrija, Foto: EPA

Pijace 

U ovoj zemlji ublažene su mere koje se odnose na bavljenje sportskim akivnostima napolju, kao što su trčanje i vožnja bicikla, dok će restrikcije u pogledu putovanja biti ublažene nakon Uskrsa.

Novi Sad, Korona

Kurir

 Korona, Foto: Kurir

Otvaranje obdaništa

Danska će 15. aprila otvoriti obdaništa i škole za učenike od prvog do petog razreda. Sve druge mere protiv širenje virusa ostaće na snazi najmanje do 10. maja.

Norveška je najavila postepeno ublažavanje mera koje će otpočeti 20. aprila sa otvaranjem obdaništa, dok će škole za učenike od prvog do četvrtog razreda biti otvorene nedelju dana kasnije. Ublažavanje zabrane rada za frizerske i kozmetičke salone takođe je najavljeno za ovaj mesec.

Finska vlada razmatra da ublaži restrikcije za saobraćaj u području oko Helsinkija, ali je trajanje drugih zabrana produžila do 13. maja.

Nemačka

EPA

Nemačka, Foto: EPA

Izlazak iz kuće 

U narednih nekoliko nedelja u Irskoj je moguće ublažavanje zabrane izlaska iz kuće i ponovno otvaranje nekih prodavnica.

Litvanija, u kojoj su mere karantina produžene do 27. aprila, najavljuje da je posle Uskrsa moguće ublažavanje mera, posebno onih koje se odnose na rad malih preduzetnika.

U Švajcarskoj vlada planira ublažavanje restriktivnih mera krajem meseca, nakon isteka mera karantina koje su produžene do 26. aprila.