Džo Bajden
AP
Džo Bajden

AP

Džo Bajden, Foto: AP

Istovremeno je Šalenberg, u autorskom tekstu u bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, upozorio na ponavljanje starih grešaka.

“Ne smemo samo čekati i nadati se da će svetski policajac SAD da se vrati i da će nova administracija rešavati sve naše probleme. Ta vremena su prošla. Moramo sami u Evropi rešavati naše domaće zadatke. Potrebna nam je jedinstvena, samouverena i prema spolja delotvorna EU, koja preuzima samoodgovornost », objasnio je Šalenberg.

Da li će Bajden započeti rat?

 

Rekao je da očekuje tešnju saradnju na međunarodnoj sceni.

"Tu je, za vreme administarcije Donalda Trampa, bilo došla preduzetih koraka unazad - Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija. Međutim, ne postoji vakuum u politici. Ako se povlače SAD, Kina jača. Ali taj razvoj nije u našem interesu. Želimo da u takvim organizacijama budu naše zapadne vrednosti snaznije zastupljene i tu nam SAD trebaju kao snažan partner“, istakao je šef austrijske diplomatije.

Jens Stoltenberg, NATO

Tanjug

Jens Stoltenberg, NATO, Foto: Tanjug

Ocenio je važnim signalom najavu novog predsednika SAD Džozefa Bajdena da će se njegova zemlja vratiti Pariskom klimatskom sporazumu.

"Austrija i EU su postavile ambiciozne ciljeve. Ali svi znamo da klimatske promene ne poznaju granice. Nećemo uspeti da postignemo preokret, ako EU sama vodi borbu. Posebno SAD i Kina moraju dati svoj doprinos", naglasio je Šalenberg.