"NUDIMO ISPRUŽENU RUKU" Evropska zemlja nudi primirje Americi: Ne smemo da čekamo, ta vremena su prošla

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg poručio je danas novom predsedniku SAD da Austrija i Evropa drže ispruženu ruku saradnje preko Atlantika, jer se globalni izazovi kao što su pandemija, međunarodna krizna žarišta, terorizam I ekstremizam mogu rešiti samo u tesnom partnerstvu i u okviru međunarodnih saveza.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP

Istovremeno je Šalenberg, u autorskom tekstu u bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, upozorio na ponavljanje starih grešaka.

“Ne smemo samo čekati i nadati se da će svetski policajac SAD da se vrati i da će nova administracija rešavati sve naše probleme. Ta vremena su prošla. Moramo sami u Evropi rešavati naše domaće zadatke. Potrebna nam je jedinstvena, samouverena i prema spolja delotvorna EU, koja preuzima samoodgovornost », objasnio je Šalenberg.

Da li će Bajden započeti rat?

Ukupan broj glasova: 70

  • Da: 84% (59)
  • Ne: 16% (11)

Rekao je da očekuje tešnju saradnju na međunarodnoj sceni.

"Tu je, za vreme administarcije Donalda Trampa, bilo došla preduzetih koraka unazad - Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija. Međutim, ne postoji vakuum u politici. Ako se povlače SAD, Kina jača. Ali taj razvoj nije u našem interesu. Želimo da u takvim organizacijama budu naše zapadne vrednosti snaznije zastupljene i tu nam SAD trebaju kao snažan partner“, istakao je šef austrijske diplomatije.

Jens Stoltenberg, NATO
Jens Stoltenberg, NATO, Foto: Tanjug

Ocenio je važnim signalom najavu novog predsednika SAD Džozefa Bajdena da će se njegova zemlja vratiti Pariskom klimatskom sporazumu.

"Austrija i EU su postavile ambiciozne ciljeve. Ali svi znamo da klimatske promene ne poznaju granice. Nećemo uspeti da postignemo preokret, ako EU sama vodi borbu. Posebno SAD i Kina moraju dati svoj doprinos", naglasio je Šalenberg.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi