Protesti u Hong Kongu
EPA / AP
Protesti u Hong Kongu

EPA / AP

Protesti u Hong Kongu, Foto: EPA / AP

Iako su planirali da marširaju na oko tri kilometra, demonstranti su ubrzo naišli na policijske trupe. Nakon što je suzavac ispaljen, počeo je sukob.

Očekuje se da će doći kraj ovom jedinstvenom modelu koji ima za cilj da garantuje slobodu koja nije data na kopnu i koja postoji od trenutka kada je teritorija predata Kini, nakon što je britanska kolonijalna vladavina okončana 1997.

Slobodna štampa i nezavisno pravosuđe su ono što je trenutno dozvoljeno u poluautonomnom gradu.

Kina je odbacila žalbe drugih zemalja na predloženi zakon kao "uplitanje", rekavši da predloženi zakoni neće naštetiti autonomiji Hong Konga ili stranim investitorima.

Nedeljni marš, najveći od kada su započeta "zatvaranja" usled COVID-19, u početku je organizovan protiv zakona o himni, ali predloženi zakoni o nacionalnoj bezbednosti pokrenuli su pozive da više ljudi izađe na ulice.

Demonstranti su, ipak, i posle današnjeg dana, nastavili da insistiraju na tome da će nastaviti da protestuju protiv novog zakona.

Komentari (1)

vladimir

24.05.2020 17:38

Ceo svet zna da je pobuna deo zapadne propagande i mešanja, posebno Engleske i Amerike. To je sistem iscrpljivanja Kine i nanošenje ekonomske štete. Verujem da će Kina to vrlo brzo tešiti.