GLAVNO JE SPREČITI NUKLEARNI RAT Gorbačov pozvao Bajdena i Putina da održe sastanak!

Bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov izrazio je nadu da će se poboljšati odnosi između Rusije i Evropske unije, izvestila je u subotu ruska novinska agencija Interfax.

Mihail Gorbačov, Sovjetski Savez
Mihail Gorbačov, Sovjetski Savez, Foto: Printscreen Youtube

Gorbačov, poslednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990., rekao je da se može naći zajednički jezik iako su odnosi na najnižoj tački od hladnog rata.

"Ne treba se bojati pregovora", rekao je Gorbačov Interfaxu. "Samo pregovori, samo sastanci na svim nivoima - posebno na najvišem - mogu doneti pozitivne rezultate. Ja verujem u to."

"Moramo shvatiti da smo svi Evropljani... to znači da moramo pregovarati", dodao je.

U intervjuu za Interfax, Gorbačov koji će proslaviti 90. rođendan u utorak, takođe je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolegu po dužnosti Džoa Bajdena da održe sastanak oči u oči i nove pregovore o nuklearnom razoružanju.

"Danas je glavno sprečiti nuklearni rat", istakao je Gorbačov. "Kako bi postigli napredak, potrebno je da otvoreno pristupimo jedni drugima."

Rekao je da je njegovo iskustvo s američkim predsednikom Ronaldom Reganom '80-ih godina pokazalo da čelnici dve glavne nuklearne sile mogu puno postići u pitanjima globalne sigurnosti ako to žele.

Vašington i Moskva potpisali su nekoliko sporazuma o razoružanju u vreme dok je Gorbačov bio na vlasti.

BONUS VIDEO

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi