Rat u Siriji
printskrin
Rat u Siriji

printskrin

Rat u Siriji, Foto: printskrin

Napad je počeo snažnim granatiranjem pobunjeničkih položaja u gradovima Muzajrib, Žaduda i Tafas.

Granatiranje je bilo usmereno na kancelariju Kaldun al-Zubija, bivšeg komandanta Slobodne sirijske vojske (FSA) i trenutnog vođe bivših pobunjenika u zapadnoj Dari.

Prema lokalnim izvorima, teški sukobi izbili su kada su trupe SAA krenule prema tri grada. "Slobodna liga Horan" tvrdi da su bivši pobunjenici tokom sukoba pogodili vojni tenk i da je pešadijska jedinica Četvrte divizije napadnuta iz zasede. Ove tvrdnje tek treba proveriti.

Sukobi su završeni popodne nakon sastanka oficira Četvrte divizije i vođa Osme brigade, jedinice Petog korpusa kojoj su privrženi bivši pobunjenici. Sastanak je organizovala ruska vojna policija.

Pobunjenici iz zapadne Dare dobili su podršku lokalnih boraca širom provincije. Međutim, u drugim regionima nisu zabeleženi napadi ili provokacije.

Ranije ove nedelje, Četvrta divizija rasporedila je veliko pojačanje u Dari. Kasnije je divizija započela sprovođenje plana za pojačavanje mera bezbednosti u zapadnoj Dari. Pojačani su kontrolni punktovi i uspostavljena su nova mesta kontrole.

Na desetine napada bilo je usmereno na sirijske trupe, pa čak i na bivše pobunjenike u zapadnoj Dari i drugim delovima provincije tokom prošle godine.

Današnji ograničeni napad verovatno je trebalo da izvrši pritisak na bivše pobunjenike da prihvate nove mere SAA u zapadnoj Dari, koje su namenjene poboljšanju bezbednosti. Pobunjenici se međutim mogu da odlučiti za eskalaciju u pokušaju da zadrže svoj uticaj.

Pročitajte: