iran
Shutterstock
iran

Shutterstock

iran, Foto: Shutterstock

Američke sankcije paralisale su napore Irana u borbi protiv epidemije koronavirusa, rekao je gradonačelnik Teherana. Gradonačelnik Teherana Pirouz Hanači rekao je da će američke sankcije protiv Irana ometati napore u borbi protiv epidemije koronavirusa koji je opustošio zemlju.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

U članku objavljenom u britanskom listu "Guardian", gradonačelnik Teherana istakao je da se "životi mnogih Iranaca svakodnevno gube zbog nedostatka lekova i sanitetskog materijala".

iran

Shutterstock

iran, Foto: Shutterstock

Rekao je da "nije vreme za osvetu dveju politika", smatrajući da su ekonomske sankcije koje je američki predsednik Donald Tramp nametnuo Iranu paralizovali njihove napore u suočavanju sa koronavirusom.

Ovo dolazi u isto vreme kada je iranski predsednik Hasan Rohani rekao da će ta zemlja nastaviti da sprovodi plan socijalnog odvajanja pretvarajući ga u plan "pametnog odvajanja".

iran

Shutterstock

iran, Foto: Shutterstock

Dodao je tokom sastanka sa Nacionalnim komitetom za borbu protiv koronavirusa, da će "Ministarstvo zdravlja objaviti detalje prostornog plana. Naš prioritet je zdravlje i bezbednost društva, kao i sudbina malih preduzeća i siromašne klase i važna nam je budućnost naše dece."

Hasan Rohani

Associated Press

Hasan Rohani, Foto: Associated Press

Danas je iransko Ministarstvo zdravlja objavilo registraciju 2.560 novoinficiranih i 158 smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji, čime je ukupan broj infekciranih porastao na 55.743, a broj umrlih na 3.452.