Evropska unija, evropska komisija
Shuterstock
Evropska unija, evropska komisija

Shuterstock

Evropska unija, evropska komisija, Foto: Shuterstock

Evropska komisija pojačala je danas pravne postupke protiv Poljske radi zaštite nezavisnosti sudija, dajući vladi u Varšavi mesec dana da odgovori pre nego što je bude tužila evropskom sudu pravde.

Taj korak je jedna od nekoliko postepenih akcija koje je preduzela EK kako bi zaštitila poljski pravosudni sistem od političkog mešanje vladajuće Partije zakona i pravde (PiS) od kada se nalaze na vlast 2015, preneo je Rojters.

Da bi disciplinovala sudije, vladajuća stranka je formirala novo veće u vrhovnom sudu Poljske, koje je sud EU suspendovao, međutim, veće je nastavilo da radi.

Evropska komisija smatra da Poljska krši zakon EU tako što je dozvolila rad Disciplinskom veću Vrhovnog suda, čija nezavisnost i nepristrasnost nisu zagarantovane, da donose odluke koje imaju direktan uticaj na sudije i nacin na koji oni vrše svoju funkciju.

EK je saopštila da Poljska ima mesec dana da odgovori sprovede neophodne mere kako bi se uskladila sa zakonom EU ili će EK izneti slučaj protiv nje pred evropski sud pravde.

Pročitajte i: