iran
Shutterstock
iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U subotu je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif okarakterisao navodne planove američke mornarice o presretanju iranskih tankera kao "nezakonite, opasne i provokativne" radnje, za koje je rekao da izgledaju kao "akt piraterije".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Mousavi upozorio je da će „same SAD morati da trpe posledice koje proizađu iz bilo kakve nepromišljene mere koju bi mogle da poduzmu“ protiv iranskih tankera sa gorivo na putu za Venecuelu.

"Ako bi Amerikanci preduzeli bilo kakvu meru protiv slobodnog i legalnog kretanja naših plovila, oni bi se suočili sa našim odlučnim odgovorom", rekao je Mousavi novinarima u Teheranu u nedelju.

Istakao je da ako SAD „ne vole neku zemlju, to joj ne daje osnova za sprečavanje legalne trgovine među državama, i stvaranje problema zbog njih“.

Mousavi je govorio dok je iranska televizija Pres navela neimenovanog iranskog vojnog zvaničnika da bi "međunarodne vode trebalo da ostanu sigurne ili za sve naftne tankere ili za nijedan".

Primedbe su usledile nakon što je Iran u nedelju pozvao švajcarskog ambasadora u zemlji, koja zastupa interese Vašingtona, da uloži protest protiv navodnih planova američke mornarice da presreću tankere koji su bili na putu za Venecuelu s tovarom goriva. Ni Bela kuća ni Pentagon nisu zvanično potvrdili planove.

U razgovoru sa ambasadorom, zamenik ministra spoljnih poslova Seied Abas Aragi naglasio je zakonitost i legitimitet trgovinskih odnosa između Venecuele i Irana, dodajući da napori SAD da upotrebe maltretiranja za ometanje međunarodne trgovine predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i jasan „akt piraterije ".

američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock
američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ranije je specijalni predstavnik SAD za Venecuelu Eliott Abrams tvrdio da Teheran snabdeva Karakas opremom potrebnom za ponovno pokretanje rafinerija zemlje u zamenu za zlato iz venecuelanskih rezervi, navode koje je Iran odbacio kao "neutemeljene".

Islamska republika osudila je i pokušaje SAD da unište venecuelansku ekonomiju i zbaci njenog predsednika Nikolasa Madura, sugerišući da tvrdnje Vašingtona nisu ništa drugo nego povod za nove sankcije obema zemljama. I Venecuela i Iran trpe zbog američkih restriktivnih mera, koje su naročito pogodile naftne industrije zemalja.