IRANSKI MINISTAR ODBRUSIO "Zbog pokušaja presretanja iranskih tankera, SAD će morati da trpi teške posledice"

Islamska republika osudila je Vašington zbog "nezakonite, opasne i provokativne" radnje

iran
Foto: Shutterstock

U subotu je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif okarakterisao navodne planove američke mornarice o presretanju iranskih tankera kao "nezakonite, opasne i provokativne" radnje, za koje je rekao da izgledaju kao "akt piraterije".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Mousavi upozorio je da će „same SAD morati da trpe posledice koje proizađu iz bilo kakve nepromišljene mere koju bi mogle da poduzmu“ protiv iranskih tankera sa gorivo na putu za Venecuelu.

"Ako bi Amerikanci preduzeli bilo kakvu meru protiv slobodnog i legalnog kretanja naših plovila, oni bi se suočili sa našim odlučnim odgovorom", rekao je Mousavi novinarima u Teheranu u nedelju.

Istakao je da ako SAD „ne vole neku zemlju, to joj ne daje osnova za sprečavanje legalne trgovine među državama, i stvaranje problema zbog njih“.

Mousavi je govorio dok je iranska televizija Pres navela neimenovanog iranskog vojnog zvaničnika da bi "međunarodne vode trebalo da ostanu sigurne ili za sve naftne tankere ili za nijedan".

Primedbe su usledile nakon što je Iran u nedelju pozvao švajcarskog ambasadora u zemlji, koja zastupa interese Vašingtona, da uloži protest protiv navodnih planova američke mornarice da presreću tankere koji su bili na putu za Venecuelu s tovarom goriva. Ni Bela kuća ni Pentagon nisu zvanično potvrdili planove.

U razgovoru sa ambasadorom, zamenik ministra spoljnih poslova Seied Abas Aragi naglasio je zakonitost i legitimitet trgovinskih odnosa između Venecuele i Irana, dodajući da napori SAD da upotrebe maltretiranja za ometanje međunarodne trgovine predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i jasan „akt piraterije ".

američki brod
Foto: Shutterstock

To je ponovio i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif koji je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu upozorio SAD da ne presreću iranske tankere. Ministar spoljnih poslova opisao je navodne planove američke mornarice da presretne iranske tankere kao "ilegalna, opasna i provokativna" dela.

Vašington navodno pokušava da preduzme akciju protiv iranskih tankera.

Izjava je usledila posle izveštaja Rojtersa pozivajući se na neimenovani američki izvor rekavši da Bela kuća razmatra da preduzme mere protiv iranskih tankera, kao i Teherana i Karakasa.

15. maja, medij Al-Masdar Njuz objavio je da je pet iranskih tankera, Fortune, Petunia, Forest, Fakon i Klavel prelazilo Sredozemnim morem ka Atlantskom okeanu i sugerisalo da su plovila bila na putu do Venecuele.

američki brod
Foto: Shutterstock

Ranije je specijalni predstavnik SAD za Venecuelu Eliott Abrams tvrdio da Teheran snabdeva Karakas opremom potrebnom za ponovno pokretanje rafinerija zemlje u zamenu za zlato iz venecuelanskih rezervi, navode koje je Iran odbacio kao "neutemeljene".

Islamska republika osudila je i pokušaje SAD da unište venecuelansku ekonomiju i zbaci njenog predsednika Nikolasa Madura, sugerišući da tvrdnje Vašingtona nisu ništa drugo nego povod za nove sankcije obema zemljama. I Venecuela i Iran trpe zbog američkih restriktivnih mera, koje su naročito pogodile naftne industrije zemalja.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi