ROHANI PORUČIO BIN HAMADU Iran će se odmah osvetiti!

Iranski tankeri plove preko Atlantika prema Venecueli.

Irak
Foto: Tanjug/AP

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je katarskom emiru, Tamimu bin Hamadu, da ako Sjedinjene Države izazovu bilo kakav problem iranskim tankerima na Karibima ili u bilo kojoj drugoj regiji, Iran će im uzvratiti istom merom.

Rohani je tokom telefonskog razgovora sa Bin Hamadom rekao, kako prenosi RT Arabic:

- Iran nije bio pokretač bilo kog sukoba, ali će braniti svoje legitimno pravo na odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

američki brod
američki brod, Foto: Shutterstock

Rohani je rekao katarskom lideru da je Iran spreman da odgovori ako SAD napadnu ovih pet tankera, koji su na putu ka Venecueli.

- Nadamo se da Amerikanci neće pogrešiti jer ćemo uzvratiti na bilo kakve provokacije prema našim tankerima koji prevoze naftu ka Karibima ili u bilo kom drugom regionu... Zabrinuti smo za region, ali akcije Sjedinjenih Država na više tačaka širom sveta stvaraju situaciju koja je neprihvatljiva za Iran. Rohani je naglasio da:

Venecuela
Venecuela, Foto: EPA

- Sjedinjene Države nastavljaju da donose pogrešne odluke i praktikuju nehumane akcije uprkos okolnostima u kojima svet živi zbog izbijanja koronavirusa.

Iranski predsednik je rekao katarskom emiru da je Teheran uvek spreman da pojača saradnju sa zemljama u regionu radi osiguranja regionalne bezbednosti, podstičući potrebu Katara i Irana da ponovo aktiviraju trgovinske odnose sa njima.

iran
iran, Foto: Shutterstock

Dodao je: "Nadamo se da ćemo održati sastanak zajedničkog ekonomskog odbora između Katara i Irana kako bismo podigli trgovinske prepreke i nastavili prevoz robe između luka dve zemlje i letova postepeno."

Sa druge strane, katarski emir naglasio je da se regionalna bezbednost odvija kroz saradnju svih zemalja regiona i naglasio potrebu za saradnjom u osiguranju plovnih puteva u Zalivu, prenosi RT Arabic.

Tamim bin Hamad naglasio je da se Katar protivi svakoj napetosti u regionu i svetu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi