Dafni Karuana Galicija
printscreen youtube
 Dafni Karuana Galicija

printscreen youtube

Dafni Karuana Galicija, Foto: printscreen youtube

 

Nekoliko meseci pre nego što je ubijena malteška novinarka Dafni Karuana Galicija ušla je u trag ofšor kompaniji “17 blek limitid”, za koju je ustanovila da je bila kanal za koruptivne isplate visokim zvaničnicima Malte, a tragovi novca, kako danas prenosi agencija Rojters, vode do jednog poslovnog projekta u Crnoj Gori.

Galicija nije znala ko je vlasnik firme, registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a o svojim saznanjima pisala je na svom blogu, ne navodeći dokaze.

Malteška policija prošle godine je kao nalogodavca ubistva optužila bogatog biznismena Jorgena Feneha, koji je, kako je prethodno obelodanio Rojters, vlasnik “17 blek limitida”.

Biznismen poriče optužbe, a aktivnosti njegove firme do sada su bile pod velom tajne.

Ipak, Rojters i jedan malteški list delom su rasvetlili njeno poslovanje zahvaljujući dokazima koji se tiču jednog konkretnog poslovnog aranžmana.

Naime, decembra 2015, kompanija je stekla profit od 4,6 miliona evra pošto je malteška državna energetska kompanija “Enemalta” kupila jedan vetropark u Crnoj Gori.

Ostvarena dobit nije iskazana u finansijskoj dokumentaciji firme, a do kupovine je došlo posle pregovora i nekoliko odlazaka Konrada Micija, tadašnjeg malteškog ministra energetike, u Crnu Goru, navodi Rojters.

 

Novembra 2015, malteška vlada najavila je da projekat preuzima “Enemalta”, koja je, prema sopstvenoj dokumentaciji, za tu transakciju izdvojila 10,3 miliona evra – više od tri puta više od cene koju je za projekat samo dve nedelje ranije platila posrednička firma registrovana na Sejšelima, čiji vlasnik i eventualni profit ostvaren u tom poslu nisu javno poznati.

Uvidom u elektronsku prepisku u kojoj su učestvovale Micijeve računovođe i Kit Šembri, tadašnji šef kabineta premijera, utvrđeno je da je Šembri i Mici trebalo da prime isplate od “17 blek limiteda” za usluge čija priroda nije precizirana, ali Rojters nije pronašao dokaze o tome da je do isplata zaišta došlo.

PROČITAJTE JOŠ: