Grčka vojska
Shutterstock
Grčka vojska

Shutterstock

Grčka vojska, Foto: Shutterstock

Italijanska novinska agencija "Nova" objavila je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas 18. juna posetiti Egipat kako bi nastavio pregovore sa egipatskim vlastima o sporazumu o razgraničenju morskih granica između dve zemlje.

Egipat

Shutterstock

Egipat, Foto: Shutterstock

Prema agenciji, nakon što je potpisao sporazum o proglašavanju isključivih ekonomskih zona između Grčke i Italije, Dendijas je u utorak (9. juna) najavio da će posetiti Egipat kako bi dobio sličan rezultat.

Grčka vojska

Shutterstock

Grčka vojska, Foto: Shutterstock

Grčki ministar spoljnih poslova takođe je jasno rekao da jedino Turska insistira na svojoj "jednodimenzionalnoj viziji".

Redžep Tajip Erdogan

Ilustracija

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Valja napomenuti da su ministri spoljnih poslova Italije i Grčke održali konferenciju za novinare u utorak (8. juna) u Atini, nakon što su potpisali Sporazum o uspostavljanju ekonomskih zona između dve zemlje i uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone.

Egipat traži da se blokira sporazum između libijske Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Erdogana na istoku Sredozemlja.

Rat u Libiji, trenutna situacija

Liveuamap

Rat u Libiji, trenutna situacija , Foto: Liveuamap

Kairo i Atina su se pre nekoliko meseci dogovorili da ubrzaju određenje morskih granica između njih i da poseta grčkog ministra spoljnih poslova u Kairo dolazi u veoma važno vreme nakon demarkacije granice između Grčke i Italije.

Egipat će moći da traži naftu i gas u zapadnim ekonomskim regionima koji se nalaze na pomorskoj granici sa Grčkom.