Italija
EPA

 

Italija

EPA

Foto: EPA

U italijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 lekara zaraženo je novim koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa (KOVID-19).

Kada se ubroje medicinske sestre, tehničari i drugi radnici bolnice, petina zaposlenih u bolnici pozitivna je na koronavirus, rekla je direktorka bolnice Daniela Ferari, prenosi Rojters.

Oni i zdravstveni radnici poput njih gotovo su sigurno širili virus, a da to nisu ni znali pre nego im je zatrebalo lečenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i lekarski sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim lekarima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je pre mjesec dana zaraza otkrivena.

"Na izmaku smo snaga", rekao je lekar Romano Paoluči, koji je u penziji ali se vratio na posao kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Kremoni, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

"Nemamo dovoljno resursa i posebno osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje da oboljeva", ističe on,

U Lombardiji, regionu sa najviše zaraženih i umrlih, najmanje dve bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama pre uvođenja strogog karantina.

To je jedan faktor koji je doprineo tako brzom širenju virusa, rekao je Đuzepe Remuzi, direktor Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

"Pacijenti su zarazili druge pacijente i lekare koji su tada izašli napolje i zarazili druge", rekao je Remuzi.

Na nacionalnoj nivou, 4.268 zdravstvenih radnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. marta, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U Bergamu na severoistoku Lombardije, 134 lekara porodične medicine od 600 odnosno 22 posto razbolelo se ili su u karantinu, rekao je Guido Marinoni, zvaničnik mesnog udruženja lekara opšte prakse. Troje lekara je umrlo.

U gradskim domovima penzionera situacija je čak gora. Zaraženo je 1.464 zdravstvenih radnika od 5.805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć došla vojska koja odvozi mrtva tela u druge pokrajine jer na groblju nema mesta.

Marinoni je rekao da su prve dve nedelje nakon otkrića bolesti na severu Italije 21. februara porodičnim lekarima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali temperaturu, a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi koronavirusom.

Tek početkom marta, porodičnim lekarima u Bergamu dato je 25-30 hirurških maski, rekao je.

"Ako oboljela osoba zarazi u proseku još dvoje ljudi, lekar koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi", rekao je Marinoni.

"Kao da se borite u ratu s dečjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Evrope učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim greškama", ističe.

Šef vladinog kriznog štaba za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 miliona maski na mesec i da je "aktivirala sve moguće kanale" da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, "proizvodi se na dalekim mestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje", rekao je Domenico Arkuri za državnu televiziju u nedelju.

Guverner Lombardije Atilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, radnici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mere za zaštitu zaposlenih.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odeljenju počeli su da pokazuju simptome s nekoliko sati razmaka 10. marta, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rosela Delkuratolo poslala upravi bolnice.