Italija
EPA
Italija, Foto: EPA

Portparol stranke Italegzit Serđo Montanaro otkrio je planove za izlazak Rima iz Evropske unije za manje od dve godine, prenosi Ekspres.

U ekskluzivnom intervjuu za taj medij, on je rekao: „Naš cilj je da napustimo EU i to je moguće. Reč je o političkoj volji. Italijani, baš kao i Britanci, žele da izađu iz ovog kaveza“.

Montanaro je istakao da je plan prilično jednostavan i zavisi od dovođenja u parlament ljudi koji žele da napuste Evropsku uniju.

„Nedavno su prikupljeni potpisi, ali oni su besmisleni jer na kraju samo sakupljaju prašinu. Nameravamo da sve uvedemo u parlament“, kazao je Montanaro.

Portparol italijanske verzije Bregzita naveo je: „Problem je u tome što postoji konfuzija oko toga šta treba da se uradi … a zapravo je vrlo jednostavno. Da smo mi vladajuća stranka, prvo što bismo uradili je pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma. Onda bismo uveli paralelnu valutu uz evro i bile bi potrebne dve godine da se stvarno napusti blok“.

Montanaro je dodao da bi nakon toga Italegzit težio ka pregovorima sa drugim državama, onima koje bi želele da sklapaju trgovinske ugovore sa njima.

„Ovo radimo jer verujemo da šaljemo poruku nacionalnog identiteta. Vratićemo kontrolu nad nacijom i valutom“.

Montanaro tvrdi da je Italegzit, formiran u julu 2020. godine, inspirisan liderom Bregzita Najdželom Faražom, kome pripisuju zasluge za raskid odnosa Britanije s Briselom.

„Mnogo mu se divimo. Za ljude koji žele da napuste EU, i to ne samo za Italijane, već i za Holanđane, Francuze i Grke, on je oličenje sposobnosti da to učine“, rekao je Montanaro o Faražu.

„Anti-EU osećanja“

Lideri EU potpisali su početkom leta veliki paket mera za oporavak od korona virusa vredan 750 milijardi evra, uključujući i fond EU koji će se koristiti kroz zajmove i grantove zemljama koje su najteže pogođene pandemijom. Budući da su među njima bile zemlje poput Italije i Španije, veliki izdatak proglašen je korisnim za Italiju, ali još uvek postoje sumnje da će to umanjiti anti-EU osećanja.

Italijani su počeli da gube veru u EU nakon što se nacija našla na prvoj liniji evropske migrantske krize 2015. Neuspeh EU da pomogne Rimu u jeku pandemije korone neki su protumačili kao „napuštanje“ Italije.

Italijanski ambasador u EU, Mauricio Masari, u martu je u tekstu za Politiko zatražio pomoć Unije da pomogne Italiji u suzbijanju virusa.

„Rim ne bi smeo da bude prepušten sam sebi u rešavanju krize … Ovo je kriza koja zahteva globalni i, pre svega, evropski odgovor“, napisao je tada Masari.

Italija je takođe zadobila udarac u aprilu kada je EU glasala za odbijanje predloga Rima za uvođenje „korona-obveznica“, načina da EU podrži države članice u procesu izvlačenja iz recesije.

„Nemci i Holanđani su se dosledno protivili ideji uzajamnog duga, uprkos lošem stanju italijanskih javnih finansija“, izvestio je tada Gardijan.
Istraživanje Euronjuza pokazalo je da se 45 odsto ispitanih Italijana „ili složilo ili se čvrsto slaže sa idejom“ izlaska iz EU ako se Bregzit pokaže kao dobro rešenje za britansku ekonomiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi