Entoni Blinken
AP Photo/Carolyn Kaster
Entoni Blinken

AP Photo/Carolyn Kaster

Entoni Blinken, Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Novi državni sekretar dobio je 78 glasova za i 22 glasa protiv, što je mnogo bolji rezultat od njegovih prethodnika Reksa Tilersona (56 glasova) i Majkla Pompea (57 glasova).

Mnogi republikanci su glasali za Blinkena.

Bliken je prošle nedelje tokom razgovora u Senatu obećao da će „oživeti“ saveze koji su ugroženi za vreme prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa i da će vratiti SAD na „prvu liniju“ posle unilateralizma i podele koje je zastupala bivša američka diplomatije.

Novi američki državni sekretar je pridobio simpatije republikanaca, pošto je rekao da je Tramp „s pravom zauzeo čvršći stav prema Kini“.

Klintonov i Obamin kadar

Svoju političku karijeru Blinken je otpočeo u Stejt departmentu još za vreme Bila Klintona, kome je pisao govore. Bio je između ostalog član saveta za nacionalnu bezbednost (1994–2001), specijalni asistent predsednika za strateška planiranja (1999-2001), direktor sektora za odnose sa Evropom i Kanadom.

Blinken je podržao invaziju na Irak 2003. godine, a kasnijih godina se zajedno sa Bajdenom zalagao u Senatu da se u Iraku uspostave tri nezavisna regiona podeljena po etničkom i verskom ključu. Taj predlog je odbijen u Americi, kao i u Iraku.

U administraciji Baraka Obame bio je zamenik pomoćnika predsednika, a kasnije savetnik za nacionalnu bezbednost tada potpredsednika Bajdena, sa kojim sarađuje bezmalo dvadeset godina. Na toj poziciji bio je važna karika u kreiranju američke politike prema Afganistanu, Pakistanu, ali i definisanju komplikovanog nuklearnog programa Irana.

Zanimljivo je da se Blinken nalazi na čuvenoj fotografiji Pita Souze iz 2011, u kojoj vodeći ljudi Bele kuće, na čelu sa Obamom, Hilari Klinton i Bajdenom, u enigmatičnoj „situation“ sobi, uživo dobijaju podatke o operaciji „Neptunovo koplje“, koja je dovela da likvidiranja Osame Bin Ladena. Tada je Blinken izjavio da „nikada nije video hrabriju lidersku odluku“.

Komentari (1)

dakse

27.01.2021 14:59

Pa eto izabran je, pa kao delao i cinio tako mu se vratilo stostruko i dobrp o zlo.